Singura gară din țara noastră cu peronul la etajul 1. E și cea mai veche din România, Mihai Eminescu a rămas impresionat de farmecul ei

de: Andrei Simion
19 08. 2024

Pe una dintre cele mai vechi și frumoase linii feroviare din România, Oravița – Anina, se găsește cea mai veche gară din țară. Așezată în județul Caraș-Severin, gara Oravița a fost edificată cu doar 16 ani după inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, Liverpool – Manchester.

Singura gară din țara noastră cu peronul la etajul 1

Gara Oravița, situată în județul Caraș-Severin din Banat, este cea mai veche gară din România și un important monument istoric. Aceasta a fost finalizată cu 16 ani după prima linie de cale ferată din lume, Liverpool – Manchester, care a fost inaugurată în 1830.

Deși data exactă este oarecum incertă, un document din 12 ianuarie 1847 menționează că Gränzenstein, supraveghetorul lucrărilor la calea ferată Oravița – Baziaș, informează superiorii săi din Viena că „totul decurge conform planului”.

Acest lucru sugerează că gara ar fi fost finalizată încă din 1846. Cu toate acestea, conform Listei monumentelor istorice din județul Caraș-Severin, înscrisă în Patrimoniul cultural național al României, gara Oravița a fost terminată în 1847. Construcția gării a avut loc în paralel cu realizarea primei linii de cale ferată din țară.

Singura gară din țara noastră cu peronul la etajul 1

Cea mai veche gară din România

Când a fost ridicată gara, Oravița se afla sub stăpânirea austro-ungară și avea deja biserici, teatre și farmacii. Construcția gării a fost inovatoare pentru acea perioadă, având un lift care oferea acces la peron, conform oravita.ro. În plus, aceasta este singura gară din țară care are peronul situat la primul etaj.

Gara din Oravița a fost construită la început pentru a satisface o necesitate urgentă a vremurilor: asigurarea unui transport eficient al cărbunilor între Oravița și Anina, două localități importante din Banat. Pe măsură ce zona a devenit tot mai frecventată, au apărut noi cerințe pentru locuitori, iar gara a început să fie utilizată și de trenurile de pasageri.

Gara din Oravița a fost și punct de întâlnire pentru personalități remarcabile ale vremii, inclusiv Regele Carol I, Împărăteasa Sissi și marele poet Mihai Eminescu. Cu o istorie impresionantă și un farmec unic, această bijuterie arhitecturală continuă să impresioneze și astăzi. În prezent, gara Oravița este considerată un monument istoric de mare valoare.