Sindromul alienării părintești. Cum afli dacă fostul partener încearcă să îndepărteze copilul de tine

de: Emanuela Pană
26 11. 2021

Încă de la cele mai mici vârste, copiii dezvoltă în mod natural emoții pozitive și sentimente de afecțiune față de părinții săi, ura sau respingerea nefiind consecința unei predispoziții înnăscute, ci rezultatul acțiunilor celor ce l-au conceput în contextul relației părinte-părinte și părinte-copil. Așa se dezvoltă sindromul alienării părintești, despre care vă vom vorbi mai multe în rândurile de mai jos.

Ce este sindromul alienării părintești și cum se manifestă

Sindromul Alienării Părintești sau Sindromul Alienării Parentale este întâlnit tot mai des la copii de pretutindeni în ultima vreme și constă în denigrarea sistematică a unui părinte de către celălalt în fața copilului, cu scopul îndepărtării celor doi (copil-părinte). Noțiunea de PAS a fost propusă în anul 1985 de către profesorul american de psihiatrie Richard A. Gardner (1931 – 2003).

De regulă, sindromul alienării părintești apare în cursul sau în urma unui divorț, reprezentând o formă de abuz emoțional asupra copilului, atunci când un  părinte urmărește excluderea completă a celuilalt din viața copilului.

Richard A. Gardner definea sindromul alienării parentale ca „o tulburare care apare în contextul disputelor legate de stabilirea condițiilor exercitării autorității părintești. Manifestarea sa fundamentală este campania de denigrare față de celălalt părinte, campanie care nu este justificată. Ea rezultă din combinarea programării (spălarea creierului) cu îndoctrinarea părintelui și propriile contribuții ale copilului de calomniere a părintelui țintă“.

Cu alte cuvinte, alienarea apare atunci când prin gânduri, acțiuni și maniere verbale sau non-verbale, un copil este abuzat emoțional, îndoctrinat de unul dintre părinți, pentru a fi determinat să-l vadă pe celălalt ca pe-un dușman ori pentru a-l percepe ca fiind ostil sau inferior.

Astfel, abuzul psihic asupra copilului se dezvoltă atunci când unul dintre părinți, fie el tată sau mamă, îl folosește pe copil ca o armă de răzbunare și pentru șantaj. Copilul este implicat într-o bătălie, devenind un complice nevinovat al părintelui manipulator.

Citește și: Ce este „Sindromul Havana“ care afectează diplomaţii şi spionii americani de pe glob

Partenerul încearcă să îndepărteze copilul de tine?

Sindromul alienării parentale se dezvoltă în special din cauza fricii micuțului de a pierde afecțiunea părintelui care exercită asupra lui această formă de manipulare.

Cum îți dai seama că partenerul încearcă să înstrăineze copilul de tine? Ei bine, Richard Gardner a identificat următoarele simptome pentru copiii alienați:

  • copilul neagă orice experiență pozitivă din trecut și respinge orice contact cu părintele;
  • copilul ajunge să simtă ostilitate pentru unul dintre părinți din motive total superficiale;
  • copilul ajunge să creadă că decizia de a respinge pe unul dintre părinți îi aparține;
  • copilul va acorda un suport constant părintelui alienat în cazul conflictelor dinte tată și mamă;
  • copilul nu se va simți vinovat de modul în care se poartă cu părintele pe care îl respinge;
  • prezența de scenarii împrumutate sau chiar a utilizării de cuvinte și expresii adoptate de la părintele său;
  • furia și ura pe care o resimte pentru unul dintre părinți se transferă către partea acestuia din familie.