18 apr. 2022 | 20:24

Simptomele pe care românii nu trebuie să le neglijeze niciodată. Dr. Monica Pop: „Stadiile avansate pot duce la orbire”

Sănătate
Simptomele pe care românii nu trebuie să le neglijeze niciodată. Dr. Monica Pop: „Stadiile avansate pot duce la orbire”
Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat

Diabetul este o boală grea cu care, din păcate, foarte multă lume se luptă. Îngrijirea persoanelor diagnosticate cu diabet este, de asemenea, un lucru care necesită o atenție deosebită. Medicul Monica Pop a oferit o serie de sfaturi de care ar trebui să ținem cont.

Ce trebuie să facă orice pacient diabetic

Diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave, precum infarcte miocardice, hipertensiune arterială, embolii sau tromboze venoase. Din păcate, afecțiunile pot apărea chiar și la nivelul ochilor, iar pacienții pot suferi scăderi bruște de vedere. Având în vedere acest lucru, medicul Monica Pop a venit cu câteva recomandări.

„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă!”, scrie medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa se socializare.

Retinopatia poate duce la orbire

Dacă nu este tratată la timp, din păcate, retinopatia diabetică poate duce la orbire. De regulă, aceasta apare la 10 ani de la debutul diabetului, fiind o boală a vaselor de sânge ale ochiului.

„Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – şi regim) sunt de mai multe tipuri. Inițial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave până la pierderea vederii. În stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibilă.(…)

Tratamentele constau inițial în aplicații specifice de laser, injecții intraoculare, cu șanse bune în unele tipuri de hemoragii sau edem macular şi intervenții chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) in retinopatia diabetica proliferativa. Bineînțeles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de bază” mai spune medicul.

Câteva dintre simptomele care ar putea sugera unui pacient diabetic apariția retinopatiei sunt: scăderea vederii, fie ea bruscă sau treptată, pierderea parțială a unui sector al câmpului vizual, chiar și reversibilă spontan sau volante în câmpul vizual.

Medicul Monica Pop mai recomandă măsurarea glicemiei măcar odată pe an. Astfel, un posibil diabet poate fi tratat la timp.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Hidroelectrica, anunț important pentru toți clienții! Schimbările anunțate pentru următoarea perioadă
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
IOHANNIS a dat LOVITURA! NOUA funcție a PREȘEDINTELUI. Nu e la NATO
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro