Simptome noi de covid-19. Ce au descoperit specialiștii, mare atenție la acest detaliu
Experții lucrează pentru a afla mai multe despre coronavirus. În tot acest timp, aceeași specialiști au alertat publicul cu privire la noi simptome COVID-19. Când pandemia a început la jumătatea lunii martie, simptomele coronavirusului includeau febră, tuse și dificultăți de respirație. Acum specialiștii avertizează despre noi simptome descoperite.
Specialiștii anunță o nouă liste de simptome la infectarea cu COVID-19
Recent specialiștii americani au actualizat lista cu mai multe simptome noi, inclusiv curgerea nasului, durerea de cap și congestia. Simptomele tind să apară până la 14 zile după expunerea la virus.
Chiar dacă simptomele sunt similare cu gripa, există unele diferențe cheie între cele două. Specialiștii recomandă ca cineva care prezintă noile simptome, în afară de cele deja cunoscute, să solicite imediat asistență medicală. Mai jos vă prezentăm lista actualizată de simptome la infecatarea cu COVID-19:
- Febră sau frisoane,
- Tuse,
- Dificultăți de respirație,
- Oboseală,
- Dureri musculare sau corporale,
- Durere de cap,
- Pierdere a gustului sau a mirosului,
- Durere în gât,
- Congestie sau curgerea nasului,
- Greață sau vărsături,
- Diaree,
- Probleme de respirație,
- Durere persistentă sau presiune în piept,
- Stare de confuzie,
- Incapacitatea de a se trezi sau de a rămâne treaz,
- Buze sau față albăstrui,
- Limba COVID (apariția aspect neregulat al mucoasei, sau prin apariția unui strat de culoare alb-gălbuie pe suprafața limbii).
Experții analizează alte efecte ale virusului
Se analizează, la nivel de studii de cercetare, mai spun specialiștii, inclusiv cheaguri de sânge și leziuni ale creierului. Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Utah Health a descoperit că modificările plachetelor sanguine declanșate de COVID-19 ar putea contribui la apariția atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor complicații grave la unii pacienți.
Cercetătorii au descoperit că proteinele inflamatorii produse în timpul infecției modifică semnificativ funcția plachetelor, făcându-le „hiperactive” și mai predispuse la formarea de cheaguri de sânge periculoase și potențial mortale, potrivit unui comunicat de presă. Un studiu publicat în revista Brain avertizează că tulburările cerebrale potențial letale pot fi un simptom al COVID-19.
”Am strâns informații de la 4,5 milioane de oameni, din trei țări, care ne-au descris simptomele și am descoperit până acum peste 20 de simptome de COVID-19, între care unele rare, care nu au fost observate până acum”, a declarat cercetătorul Tim Spector.
Cercetătorii au analizat 40 de adulți cu coronavirus în Regatul Unit și au descoperit că prezentau simptome ale unei game largi de boli seroase ale creierului. Mulți dintre pacienți au avut doar simptome ușoare, cum ar fi febră sau probleme respiratorii. Pentru unii, simptomele lor neurologice erau singurul semn că erau bolnavi.