‘Sicriul viu’, noul mod de a îngropa morții. Ce se întâmplă după ce ajunge în pământ
Un startup din Olanda a conceput primul ”sicriu viu”, realizat din compost făcut din miceliu, rețeaua de fibre subțiri care este aflată sub pălăria ciupercilor.
‘Sicriul viu’, noul mod de a îngropa morții
După luni de teste cu acest material, zilele trecute a și avut loc prima înmormântare în care s-a folosit ”mormântul viu”, care, conform fondatorului, permite oamenilor să devină ”una cu natura”.
De altfel, Bob Hendrokx, fondatorul Loop, startup-ul care produce ”Living Cocoon”, a precizat că nu a participat la înmormântare, însă a vorbit cu persoana care a efectuat această ”comandă”, conform The Guardian.
„Îşi pierduse mama, dar era fericit pentru că datorită acestei cutii ea se va întoarce în natură şi va trăi în curând ca un copac. A fost o conversaţie plină de speranţă”, a povestit acesta.
Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, ce a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, a precizat pentru presa locală că „Living Cocoon” (n.red.: coconul viu) le permite „oamenilor să devină din nou una cu natura. Putem îmbogăţi solul în loc să îl poluăm”. De asemenea, miceliul „curăţă natura”, a explicat Hendrikx.
„Nu numai că neutralizează toxinele, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine şi ambalaje, inclusiv sicrie. Miceliul caută în mod constant produse reziduale – ulei, plastic, metale, alţi poluanţi – şi le transformă în substanţe nutritive pentru mediu”, a mai declarat Hendrikx.
”În acest sicriu hrănim pământul cu corpurile noastre„
„În acest sicriu hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienţi, nu deşeuri”, a mai precizat. Hendrikx a declarat că procesul prin care un corp uman dintr-un sicriu tradiţional devine compost poate dura un deceniu sau mai mult, deoerece este încetinit de lemn, metal şi materialele sintetice din care este realizat. În schimb, un sicriu de miceliu va fi absorbit de sol în decurs de o lună sau şase săptămâni, a mai declarat el, și contribuie în mod activ la descompunerea completă a corpului pe care îl conţine şi îmbogățește calitatea solului din jur, toate acestea, într-o perioadă de doi până la trei ani.
În plus, Loop lucrează cu oamenii de ştiinţă ca să determine impactul corpurilor umane asupra calităţii solului. El a încheiat contracte cu două case funerare din Haga, iar până în prezent a realizat 10 sicrie. Prețul unui astfel de sicriu este de 1.250 €. Bob Hendrikx menționează că se aşteaptă ca preţul să scadă semnificativ pe măsură ce producţia se va mai mări.