Și-a petrecut viața în sălbăticie: de ce a stat 30 de ani în pădure, de bună voie

de: Puiu Alexandru
20 01. 2020

Poate ai cochetat vreodată cu ideea de a petrece câteva zile sau o săptămână în sălbăticie, dar nu cred că ai avea curajul unei vieți întregi în mijlocul pădurii, singur, departe de civilizație.

În 1968, Dick Proenneke a decis să se mute în sălbăticia statului Alaska, într-una dintre cele mai friguroase regiuni de pe planetă, în afara Polilor. Avea 52 de ani atunci și toată viața a fost mecanic și operator de mașini grele. Gestul părea extrem, dar nu se aștepta nimeni să reziste prea mult, mai ales că era singur. Au trecut 30 de ani până a decis să revină printre oameni.

Omul era supraviețuitor înnăscut. Și-a găsit un spațiu în apropierea Lacului Clark, o rezervație și parc național din Alaska. Absolut singur, și-a construit acolo o cabină de 3,65 x 4,85 metri folosit instrumente de bază și materiale din apropiere, precum copaci, pietre și mușchi de copaci. Ulterior, locașul său a început să arate semnificativ mai bine cu ferestre, o ușă, un șemineu și un acoperi care să reziste fără probleme la umezeală și cantități masive de precipitații. În mod suspect, pentru această particularitate, a fost foarte util mușchiul de compaci.

Și-a construit și o mică pivniță, pentru a pune la păstrare măncare care să nu fie accesibilă animalelor. Între timp, cabina sa a devenit una de referință și o importantă lecție vizavi de ce este posibil când te pricepi și ai suficient de multă ambiție.

Scopul întregii aventuri a fost de a documenta viața departe de civilizație. Folosind o cameră de dimensiuni reduse și un trepied a filmat o parte importantă din experiențele sale, începând cu construcția cabanei.

A supraviețuit acolo fără electricitate, apă curentă, telefon sau Wi-Fi. La fiecare câteva săptămâni, interacționa cu niște piloți care îi mai aduceau alimente și alte câteva provizii. Era fericit acolo și nu s-a plâns niciodată de singurătate. În 1999 a plecat de la cabană la fratele său în California pentru că deja prea bătrân pentru a trăi în izolare. Dick Proenneke a murit în 2003.

Efortul său de 30 de ani în mijlocul pădurii s-a reflectat într-o carte Sălbăticia unui om: O odisee în Alaska, publicată în 1973 și într-un documentar de patru episoade a către patru ore.