Shimbare bruscă a vremii! Unde va ploua zile la rând, chiar din acest weekend

de: Corina Oprea
01 03. 2024

Vești rele de la meteorologi. Specialiștii au emis prognoza meteo pentru următoarele zile și au dezvăluit cum va fi vremea în toată țara. Unde vin ploile pentru câteva zile și unde va fi cald și bine. Românii vor avea parte și de un fenomen extrem.

România, cuprinsă de praful saharian

Un val de praf saharian a ajuns și în România, afectând în special regiunile vestice și sud-vestice ale țării. Meteorologii au avertizat că acest fenomen va fi vizibil astăzi și mâine, iar împreună cu el se așteaptă și ploi sângerii în aceste zone.

Transportul de aer dinspre nordul Africii către sudul și sud-estul Europei a adus aceste concentrații de praf saharian, fenomen care are loc de obicei în trecerea dintre sezonul rece și sezonul cald, mai ales în primăvară și toamnă.

Efectele acestui fenomen sunt vizibile și la nivelul solului, cu praful adus de precipitații, în special pe mașini și alte obiecte expuse în aer liber. Calitatea aerului va fi afectată în următoarele zile în toată țara din cauza acestui val de praf saharian.

Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, se va resimți un val de praf saharian care va traversa țara din sud către nord. Acesta va înrăutăți calitatea aerului, iar fenomenul de „ploaie sângerie”, caracterizat prin pete gălbui pe suprafețe, este posibil să apară în unele zone.

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an cantități semnificative de nisip din Sahara către continentul nostru, iar uneori aceste particule minerale minuscule pot colora cerul în roșu strălucitor.

Particulele fine, ușoare, sunt purtate de vânturi în troposfera medie și superioară, ajungând la înălțimi considerabile în atmosferă.

Unde lovesc ploile în România

În urma acestui episod, medicii recomandă o igienă sporită în ceea ce privește spălarea legumelor și fructelor. Aerul încărcat poate agrava afecțiunile respiratorii existente sau poate declanșa alergii, în special la pacienții cu astm sau bronhopneumonie.

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) avertizează că valorile pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5 ar putea crește începând de joi până vineri, la ora 22:00.

În zonele afectate de ploi, precipitațiile vor aduce cu ele o parte din praful saharian, lăsând urme roșiatice pe mașini și alte obiecte expuse în aer liber.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat la televizor cum va evolua vremea în perioada următoare. Temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei pentru această perioadă, în special în partea de vest și centrul țării, cu valori între 10 și 16°C, în timp ce în sud vor fi între 8 și 12°C, inclusiv în București.

În timpul ploilor, din cauza transportului de praf saharian din nordul Africii, se pot depune particule în zonele afectate, precum Banat, Crișana și Oltenia, dar și local în Moldova și Transilvania.

Se preconizează o scădere a temperaturilor începând de marți, apropiindu-ne de mediile specifice pentru această perioadă. Până acum, temperaturile au fost mult mai ridicate decât de obicei.

Cu datele deja încheiate pentru luna februarie, se constată o abatere termică pozitivă de 7°C față de normalul termic, clasând luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice. Iarna 2023-2024 a fost, de asemenea, cea mai caldă din ultimii 120 de ani, cu o abatere termică de aproape 4°C.

„Este posibil ca începând de marți să consemnăm o scădere a valorilor termice, astfel încât să ne apropiem de valori specifice perioadei din calendar.

Trebuie să facem o mențiune, pentru că datele deja sunt încheiate la nivelul lunii februarie, o abatere termică de 7° pozitivă față de normalul termic al unei luni februarie, clasează luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului.

Și nu în ultimul rând și iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°, respectiv 3,88° C”, a spus directorul ANM la Antena 3 CNN.