Sfârşitul lui Putin se apropie. Ce fac oamenii din jurul liderului rus, informaţiile care fac înconjurul lumii
Vladimir Putin este pe ultima sută de metri? Încă de la începutul invaziei, a susținut că a fost motivat de dorința de a scăpa țara de „naziști”. Dar, ceremoniile bizare care au oficializat anexare a aproximativ 15% din Ucraina au scos la lumină o altă realitate. Au dezvăluit încă o dată prăpastia uriașă dintre triumfalismul Kremlinului și realitate. Deja multe voci vorbesc despre faptul că sfârşitul lui Putin se apropie. Din ce în ce mai mulți oameni din jurul său iau atitudine, iar informațiile de acest tip fac încpnjurul lumii.
Este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin?
Încă din primele zile ale declanșării învaziei în Ucraina, 24 februarie, întreaga lume asistă la un război justificat doar de ambițiile personale ale liderului de la Kremlin de arăta lumii că încă mai este puternic și că Rusia încă mai contează.
Cu toate astea, forțele rusești nici măcar nu au controlat pe deplin teritoriile pe care Putin le-a adus sub steagul rusesc. Nu contează că referendumurile Rusiei au fost o invenție flagrantă. Nu contează că votul a fost adesea ținut sub amenințarea armelor.
Nu contează că, până acum, mai mulți oameni au fugit din Rusia decât cele 300.000 de trupe suplimentare mobilizate pentru a sprijini efortul de război al lui Putin. Și nu contează că forțele rusești se retrag în multe dintre teritoriile nou-accesate. Nu contează că orașul cheie Lyman a fost eliberat de Ucraina la mai puțin de 24 de ore după ce a fost anunțată anexarea sa.
Răfuielile lui Putin în fața unei audiențe cu siguranță subjugate au oferit o mulțime de fragmente sonore de prost gust. El s-a referit la Occident ca la niște sataniști cu „diverse genuri”. În același timp, a făcut apel la războiul sfânt împotriva occidentalilor.
Partea și mai interesantă este că, deși are în continuare mulți susținători, foști politicieni de macă din Rusia au început să condamne acțiunile lui Vladimir Putin. Mulți spun deja că sfârşitul lui Putin se apropie. Vladimir Putin a jucat totul pe o singură carte, ceea ce ar putea să-i aducă sfârșitul mult mai aproape.
Putin a pariat fără echivoc supraviețuirea politică pe victoria asupra Ucrainei și a Occidentului. În mod crucial, există acum semne clare că stăpânirea sa asupra puterii începe să se destrame, chiar dacă dispariția lui Putin poate fi încă departe.
Vladimir Putin și crizele sale existențiale generează crize interne
Dictatorii își găsesc adesea sfârșitul prin excese involuntare. De asemenea, noua fragilitate a lui Putin provine din propriile sale alegeri. Obsedat să recreeze o amprentă asupra a ceea ce el crede că sunt pământurile istorice ale Rusiei și hotărât să dea vina pe Occident ca fiind întruchiparea globală a decrepitudinii morale, Vladimir Putin și-a creat propria amenințare existențială.
Cu toate acestea, invazia sa în Ucraina a fost un dezastru total. Forțele sale convenționale s-au dovedit a fi o himeră. Majoritatea sunt slab antrenate, prost conduse, iremediabil corupte și adesea prost echipate.
Acest lucru devine acum o amenințare internă pe care mesajele sale interne se străduiesc să o explice. Ceea ce a fost vândut ca fiind victorii rusești glorioase a fost respins, s-a împotmolit și apoi a devenit o retragere jenantă, forțându-i pe propagandiștii Kremlinului să încerce simultan să stingă mai multe incendii punctuale.
Dar prezentarea înfrângerilor ca fiind eșecuri temporare nu poate funcționa decât pentru o perioadă limitată de timp. Iar găsirea altora pe care să se dea vina, de la declarațiile despre forțele NATO care luptă alături de ucraineni, până la criticile aduse comandanților de pe teren pentru că au dezamăgit Rusia, este, de asemenea, o soluție temporară.
Vechii susținători ai propagandei se disociază
Așa cum s-a văzut, mulți din vechii susținători ai propagandei de la Kremlin au început să reacționeze. Printre aceștia, de exemplu, Margarita Simonian, principala animatoare a lui Putin în peisajul mediatic strict controlat al Rusiei, s-a disociat brusc de politică, afirmând cu tristețe că nu are nicio autoritate politică.
Iar atunci când portavocile loiale încep să încerce să pară imparțiale, este timpul ca dictatorii să se îngrijoreze. Acum, Vladimir Putin ar avea de ce să devină îngrijorat.
Joe Biden este deschis la discuții cu Putin dacă acesta este serios în privința încheierii războiului, scrie presa occidentală. În același timp se vorbește și de posibile scenarii de detronare a liderului de la Kremlin. Scenariile, care nu ar implica asasinarea acestuia, scrie The Moscow Time, ar însemna ca Putin să fie înlăturat sau convins să se retragă de la putere.
Dar, este doar un scenariu. Nimic din toate acestea nu înseamnă că Vladimir Putin va fi răsturnat mâine. El păstrează un control larg și profund asupra populației Rusiei și asupra elitelor cărora le permite să îl servească. Dar proiecțiile sale serioase de putere îi dezmint vulnerabilitatea crescândă.
Mobilizându-și populația pentru a lupta în Ucraina, Putin și-a încălcat pactul cu poporul. Și, încercând să transfere vina pentru eșec în totalitate asupra subordonaților săi, el a creat, pentru prima dată, un stimulent pentru ca elitele să se unească împotriva sa.