Sfântul Ştefan 2022. Ce nu este bine să faci pe 27 decembrie. Tradiţii şi obiceiuri
Așa cum se întâmplă în fiecare an, creștinii de la noi din țară vor celebra, în a treia zi de Crăciun, Sfântul Ștefan 2022. Află din rândurile de mai jos ce nu este bine să faci pe 27 decembrie. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ştefan 2022
An de an, a treia zi de Crăciun este moment de dublă sărbătoare pentru credincioșii din România. Pe 27 decembrie se celebrează, potrivit calendarului creștin ortodox, Sfântul Ștefan, un eveniment marcat cu cruce roșie.
Anul acesta, Sfântul Ștefan 2022 va pica într-o zi de marți. Atunci, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, martor al Învierii și al Înălțării Domnului și unul dintre ucenicii Mântuitorului.
Cum nu există sărbătoare fără o întreagă colecție de tradiții și obiceiuri, nici ziua de 27 decembrie nu face excepție. Astfel, dacă îți dorești să atragi sănătate și belșug în anul 2023, trebuie să împarți, în a treia zi de Crăciun, „pâinicile lui Ștefan”.
Acestea se fac dintr-un aluat ce se aseamănă mult celui de cozonac, sunt unse cu miere și au o formă rotundă. Acestea amintesc, de fapt, de pietrele cu care a fost ucis ucenicul lui Iisus. Ele se sfințesc la biserică în ziua praznicului și, potrivit tradiției, se împart copiilor din familii nevoiașe.
Tot în această zi se prepară și se oferă mucenici cu miere și nucă, în cinstea morții sale.
Se crede că faptele bune făcute de Sfântul Ștefan și iertarea celor care ne-au greșit ne vor aduce sănătate și vindecare în noul an.
În a treia zi de Crăciun, tradiția spune că nu trebuie să ne certăm sau să ignorăm suferința celor din jurul nostru.
Cine a fost Sfântul Ștefan
Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ca ucenic, îl urma pe Hristos pretutindeni și a fost martor al faptelor sale.
În cele din urmă, a intrat în vizorul fariseilor, nemulțumiți de faptul că predica public învățăturile lui Iisus din Nazaret. A fost prezentat în fața Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu.
Caiafa, cel care l-a judecat și pe Mântuitor, l-a întrebat cum răspunde în fața acuzațiilor ce îi fuseseră aduse. Răspunsul diaconului a fost o cuvântare lungă, ce i-a adus, în cele din urmă, condamnarea:
„Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum.
Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).
Fostul ucenic al lui Iisus a fost găsit vinovat și condamnat la moarte prin lapidare. În momentul în care și-a auzit sentința, conform Noului Testament, diaconul a spus: „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.
Sfântul Ștefan este primul martir al creștinismului, fiind primul ucis pentru că și-a mărturisit credința în Iisus Hristos.