Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci în această zi. Păcat mare dacă mănânci asta

de: Năstase Mirabela
19 07. 2020

În fie care an, la data 20 iulie, credincioșii ortodocși respectă anumite tradiții și obiceiuri aducătoare de noroc, sănătate și prosperitate. Astfel Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. De asemenea, el poate arunca grindină sau poate provoca fulgere și tunete. Tot Sfântul Ilie alungă seceta de pe ogoare și răcorește pământul.

Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri

Pe 20 iulie, credincioșii ortodocși, îndeosebi cei care locuiesc la sate, respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.

Astfel, de ziua Sfântului Ilie, credincioșii nu au voie să lucreze. În caz contrar, asupra lor și asupra gospodăriei și a ogoarelor va cădea grindina. De asemenea, în această zi de 20 iulie, credincioșii nu au voie să mănânce mere pentru că grindina va fi de mărimea acestora. Tot în această zi, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele celor trecuți în neființă, mai ales de sufletele copiilor morți. Femeile chemau copiii străini sub un măr pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele care cădeau. În această zi, bisericile sunt pline cu bucate pentru pomenirea morților, iar la casele gospodarilor erau organizate praznice.

De Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine. Recoltarea mierii era făcută numai de bărbați îmbrăcați cu haine de sărbătoare, ajutați fiind și de către un copil, iar femeile nu aveau voie să intre în stupină. Cei din casă, împreună cu rudele și vecinii invitați, degustau mierea nouă și se cinsteau cu țuică îndulcită cu miere. Masa festivă asigura belșugul apicultorilor.

Sfântul Ilie marchează și miezul verii pastorale, dată la care le era permis ciobanilor să coboare la sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soțiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

A fost ispitit de Diavol

Cunoscut în credința orotodoxă ca fiind un Sfânt drept și bun, Sfântul Ilie a fost ispitit de Diavoli ca să-și ucidă părinții. Căindu-se, acesta i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezu i-a ascultat rugăciunile și i-a dăruit un car tras de cai albi, făcându-l puternic și biruitor.

Atunci când tună și fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni, iar fulgerele cad pe pământ, dărâmă copaci și incendiază acoperișurile caselor. Tunetul este provocat de roțile carului și de viteza cu care trăsura aleargă printre nori.

Alte tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Credincioșii trebuie să pună la ferestrele și ușile caselor ramuri de salcie pentru a fi feriți de trăznete;
Oamenii nu au voie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
De sfântul Ilie, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
Dacă va ploua de Sfântul Ilie, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
Plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese la 20 iulie, iar fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.