Sf. Gheorghe se sărbătorește pe altă dată în 2022. Când pică și de ce s-a decalat această sărbătoare

de: Bișinicu Andreea
15 04. 2022

Veste importantă pentru români. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se decalează anul acesta, astfel încât celebrarea nu mai are loc pe data de 23 aprilie, la fel ca în fiecare an. Motivul este simplu, sâmbătă, 23 aprilie, fiind ultima zi a Postului Mare. Pe ce dată se va sărbători Sfântul Gheorghe în 2022.

Pe ce dată pică Sfântul Gheorghe în 2022

Creștinii de pretutindeni îl sărbătoresc, în fiecare an, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. În 2022, însă, lucrurile stau puțin diferit, deoarece acea dată încadrează ultima zi din Postul Paștelui, iar pe 24 aprilie are loc Învierea Domnului.

Din acest motiv, sărbătoarea Sfântului Gheorghe, cel supranumit „purtătorul de biruință”, se mută cu două zile mai târziu. Asta înseamnă că românii ce poartă numele de Gheorghe, Gigi, George, Georgiana, Gherghina, Gicu se celebrează pe data de 25 aprilie în 2022.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capodocia, din părinți creștini, și a trăit în vremea împăratului Diocletian, iar datorită vitejiei și a victoriilor sale, a ajuns conducător de armată.

Cu ocazia sărbătorii zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii pun la poarta casei câteva crenguțe de fag sau brazde cu iarbă verde. De ce?

Pentru că aceste ramuri verzi erau păstrate peste ani pentru a fi folosite în leacuri împotriva bolilor. De asemenea, cu aceste ramuri gospodarii hrăneau animalele din ografă, pentru a le proteja.

Rugăciune de Sfântul Gheorghe

Oamenii rostesc această rugăciune, cu ocazia sărbătorii Sfântului Gheorghe, pentru a avea belșug în casă, noroc, bunăstare și fericire.

Multnevoitorului al lui Hristos Ma­re­lui Mucenic Gheorghe, acum toți din su­flet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mu­cenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cân­tăm: Bucură-te, purtă­torule de biruință, mare mucenice Gheorghe!

Înger întru nevoință cu adevărat te-ai ară­tat, purtătorule de biruință al lui Hris­­tos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vite­jește pentru credință ca un nema­terialnic și fără de trup te-ai nevoit; pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:

Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire;
Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie;
Bucură-te, tânărule, veselule și prea­fru­mosule;
Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hris­tos preaalesule;
Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori;
Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea;
Bucură-te, că întru nevoință în chipul soa­relui te-ai arătat;
Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai în­fă­țișat;
Bucură-te, adevărata lucrare a darului;
Bucură-te, curată nelucrare a firii;
Bucură-te, prin care credința s-a înălțat;
Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mu­cenice Gheorghe!

Citește și Sfinții Mucenici 2022. Interdicțiile pe care le au femeile astăzi, obligația pe care o au bărbații