Serghei Lavrov, revoltat pe Occident după recomandările privind negocierile dintre Rusia și Ucraina. Acuzațiile care ar putea declanșa un nou război

de: Rosu Ioana
26 04. 2023

Ministrul rus de Externe a reacționat dur, marți, după recomandările care au circulat în Occident. Potrivit acstora, negocierile dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc după contraofensiva planificată de Zelenski, acțiune pe care Serghei Lavrov a etichetat-o drept „schizofrenie”. Declarațiile ar fi fost făcute după o conferință desfășurată la New York, acolo unde oficialul a prezidat reuniunea Consiliului de Securitate ONU.

Serghei Lavrov acuză statele occidentale de complicitate împotriva Rusiei

Tensiunile din Occident se intensifică odată cu presiunea pe care Rusia o pune în Ucraina, astfel că, tot mai multe atacuri sunt lansate în zonele de interes, provocând în continuare pierderi de vieți omenești și totodată distrugeri masive ale orașelor.

În tot acest timp, Volodimir Zelenski solicită ajutor Occidentului pentru a se implica în acest război cu arme și muniție, dar și cu impunerea unor sancțiuni mai dure pentru Rusia. De asemenea, liderul ucrainean și-a anunțat contraofensiva împotriva Rusiei, acțiune înurma căreia, toate statele încurajează Ucraina pentru obținerea unei victorii.

Pe de altă parte, au existat multe voci care au recomandat ca după contraofensiva Ucrainei, să existe negocieri amiabile între Rusia și Ucraina, fiind vizată chiar și o pace între cele două țări rivale. Referindu-se la această posibilitate, omul de încredere al lui Vladimir Putin a refuzat categoric această variantă, afirmând că nu este pertinentă, mai mult, a susținut că se bazează pe o lege „schizofrenică”.

„Acum a apărut această teorie ridicolă: haideţi ca noi (ţările occidentale) să asigurăm acum Ucrainei o contraofensivă de succes, apoi să-i cerem Ucrainei, (preşedintelui Volodimir) Zelenski să înceapă negocierile. Dar aceasta este un fel de logică schizofrenică.

Noi dorim ca de pe teritoriul Ucrainei să nu existe ameninţări la adresa securităţii noastre, iar aceste ameninţări s-au acumulat acolo de mulţi, mulţi ani, mai ales după lovitura de stat din februarie 2014”, a spus Lavrov, potrivit TASS, referindu-se la protestele împotriva influenței rusești din Ucraina, care au dus la demiterea și fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Serghei Lavrov acuză statele occidentale de complicitate

Având în vedere propunerea făcută de Occident, Serghei Lavrov nu poate considera atitudinea țărilor ce susțin aces tip de negociere, decât una de complicitate și alianță cu Ucraina.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov a primit critici puternice din partea Kievului, care a condamnat poziția Rusiei în Consiliul de Securitate ONU, după ce acesteia i-a venit rândul să prezideze o conferință.

„Un circ absolut ipocrit. Lavrov prezidează Consiliul de Securitate al ONU justificând războiul, masacrele, distrugerea totală. Rusia umileşte clar democraţia, libertatea, convenţiile”, a denunţat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, subliniind că Rusia ar trebui să fie denunțată drept stat sponsor al terorismului.