Serghei Lavrov a recunoscut lovitura de grație pentru Vladimir Putin din partea Occidentului: „Nimeni nu s-a gândit la asta”

de: Rosu Ioana
24 03. 2022

În cursul zilei de miercuri, ministrul rus de Externe a recunoscut sancțiunea impusă Rusiei de către Occident, pe care nimeni nu a putut să o prevadă. Potrivit omului lui Putin, printre altele, Rusia va trebui să ia măsuri pentru a nu mai depinde pe aprovizionarea din străinătate.

Sancțiunile Occidentului au depășit așteptările lui Vladimir Putin

Invazia Rusiei în Ucraina are loc de o lună încoace, timp în care trupele lui Vladimir Putin au atacat neincetat mai multe orașe-cheie din Ucraina, în timp ce unele au fost deja șterse de pe hartă. În urma bombardamentelor rusești mii de soldați ruși și ucraineni și-au pierdut viața, iar sute de civili au fost uciși în locurile unde se adăposteau.

Pentru că ambiția liderului de la Kremlin de a cuceri Ucraina nu are limite, Rusia a primit din partea SUA și a aliaților sancțiuni economice și individuale drastice ca răspuns la invazia Ucrainei.

În ciuda tuturor avertismentelor și sancțiunilor, Vladimir Putin s-a arătat neînfricat, afirmând că toate aceste sancțiuni vor face ca Rusia să devină mai puternică și să câștige războiul. Cu tpate acestea, ministrul rus de Externe a dezvălui că nimeni nu a prezis că sancțiunile Occidentului vor viza Banca Centrală.

„Când rezervele Băncii Centrale au fost înghețate, nimeni nu s-ar fi gândit, dintre cei care au făcut predicții, ce sancțiuni ar putea aplica Occidentul”, le-a transmis Serghei Lavrov studenților și personalului de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, potrivit Politico.

Întreaga economie a Rusiei, afectată puternic

Acesta a subliniat, de asemenea, nevoia independenței Rusiei, fără să mai fie nevoie să apeleze la țările vecine: „Rusia trebuie să ajungă în punctul în care să nu se mai bazeze niciodată pe aprovizionarea din străinătate”, a transmis omul lui Putin.

Afirmația sa vine în urma sancțiunilor apărute la scurtă vreme după începerea războiului, atunci când, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au impus înghețarea depozitelor externe ale Băncii Centrale ruse.

Prin urmare, Banca Centrală nu a mai putut accesa aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută, în valoare de aproximativ 630 de miliarde de dolari, neputând atenua impactul altor sancțiuni. În urma acestor constrângeri, a fost înregistrată o scădere abruptă a valorii rublei, fiind afectată întreaga economie a Rusiei.