Semnul de circulație pe care mulți șoferi nu știu să îl interpreteze corect. Ce arată el, de fapt
Există câteva indicatoarea rutiere mai puțin cunoscute românilor. Totuși, acest aspect nu îi scutește de plata sancțiunilor, când oamenii legii intervin în trafic. Știi care este semnul de circulație pe care mulți șoferi nu știu să îl interpreteze corect? Află în rândurile de mai jos ce semnificație ascunde, de fapt.
Semnul de circulație pe care mulți șoferi nu știu să îl interpreteze corect
Codul Rutier a suferit mai multe modificări în ultimii ani de zile. Trendul continuă, guvernanții adoptând schimbări importante privind regulile de circulație sau sancțiunile aplicate participanților la trafic care nu sunt atenți. O parte dintre aceste rectificări, dacă le putem numi astfel, vizează și indicatoarele auto.
În ultimii ani, au fost introduse în Codul Rutier o serie de semne de circulație ce sunt mai puțin cunoscute românilor. Toți participanții la trafic ar trebui să fie la curent cu aceste modificări. Deși nu toți le cunosc, acest aspect nu îi scutește de plata amenzilor sau sancțiunilor ce le sunt aplicate de agenții de poliție.
Codul Rutier prevede numeroase semne de circulație, dintre care le amintim pe cele de avertizare, interzicere, restricție, prioritate, obligare, informare, orientare. Există un indicator care nu le este foarte familiar șoferilor din România, fiind vorba despre un semn de avertizare.
Indicatorul rutier despre care vorbim se amplasează doar în afara localităților și numai înaintea unei intersecții nedirijate de drumuri. De multe ori, creează probleme chiar și participanților la trafic cu experiență. Unii pot fi cu adevărat surprinși să afle ce semnificație ascunde, de fapt, indicatorul auto.
Ce spune Codul Rutier despre indicatorul de intersecție de drumuri
Îți recomandăm să accesezi imaginea din galeria FOTO pentru a putea vizualiza semnul de circulație „intersecție de drumuri”. Iată ce se arată în Codul Rutier despre acest indicator auto:
„Este amplasat numai în afara localităților, la 50-200 de metri înaintea unei intersecții nedirijate de drumuri din aceeași categorie. În această intersecție se aplică regula priorității de dreapta, iar conducătorul auto este obligat să reducă viteza la maximum 30 km/h în localitate, respectiv maximum 50 km/h în afara localității.”
Amintim că există cinci clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima din lista de mai jos fiind aplicată exclusiv persoanelor juridice:
- Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 de lei;
- Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 de lei;
- Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei;
- Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei;
- Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei.
Punctul de amendă este în continuare plafonat la suma de 145 lei. Deși au existat discuții pe tema cu pricina, punctul de amendă nu a fost majorat odată cu venitul minim brut pe economie.