Semnificația zilei de 8 martie. Tradiții și obiceiuri de Ziua Femeii
8 martie este o zi specială pentru multe femei din România, deoarece această zi marchează, an de an, Ziua Internațională a Femeii. În țara noastră nu se sărbătorește doar Ziua Femeii, ci și Ziua Mamei. Așadar, dacă v-ați întrebat vreodată care este semnificația zilei de 8 martie și de când anume datează, aflați mai jos detalii amănunțite despre această zi importantă!
Semnificația zilei de 8 martie – când a luat naștere
Anual, ziua de 8 martie marcheză Ziua Internațională a Femeii, un prilej bun pentru a sărbători progresele sociale ale femeilor din întreaga lume. În România, 8 martie are o dublă semnificație, sărbătorind atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Națională a Mamei.
În întreaga lume, bărbații dăruiesc femeilor importante din viața lor cadouri și flori mamelor, prietenilor sau surorilor. Cu toate acestea, puțini știu care este semnificația zilei de 8 martie! Pentru cei care nu știu până acum, Ziua Internațională a Femeii a luat naștere din mișcările muncitorești la începutul secolului al XX-lea în America de Nord. Mai apoi s-a răspândit și în Europa. În vremurile de demult, în această zi erau comemorate realizările sociale, politice și economice ale femeilor.
Ziua de 8 martie a fost serbată pentru prima dată pe 28 februarie 1909 în America. Atunci, Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă grele.
Ziua Femeii se celebra încă de pe vremea grecilor antici
Doi ani mai târziu, Ziua Femeii s-a ținut în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Se spune că data a fost aleasă de femeile germane, pentru că în anul 1848, regele Prusiei a trebuit sa facă față unei revolte armate, promițând că va introduce și votul pentru femei.
Însă abia în 1975, Organizația Națiunilor Unite a recunoscut data de 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii. Totodată, în perioada 1976-1985, ONU a proclamat Anul Internațional al femeilor.
Ziua de 8 martie nu a fost aleasă la întâmplare! Se spune că ajunul Primului Război Mondial, în cadrul unei campanii pentru pace, femeile din Rusia au sărbătorit prima lor Zi Internațională a Femeii la 23 februarie, în ultima duminică din februarie.
În 1914, alte femei din Europa au organizat mitinguri pentru a milita împotriva războiului și pentru a exprima solidaritatea femeilor. La Londra a avut loc un marș la Bow la Trafalgar Square în sprijinul votului femeilor la 8 martie 1914. Atunci, Sylvia Pankhurst a fost arestată în fața gării Charing Cross, în timp ce se îndrepta să ia cuvântul în Trafalgar Square.
Conform istoricilor, Ziua Femeii se serba încă de pe vremea grecilor anticilor. Astfel, în fiecare primăvară, aceștia o celebrau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Apoi, în anii 1800 a fost menționată prima dată ‘Duminica Mamei’, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
Citește și: Mesaje de primăvară pentru mame, bunici și iubite. Cele mai frumoase felicitări
Tradiții de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii
În perioada 1-9 martie, românii obișnuiesc să-și aleagă o zi din săptămână, de obicei ziua în care s-au născut. În acea zi trebuie să fie atenție cum va fi vremea, rece sau caldă. Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că așa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Acele zile se numesc Babe.
Mai mult de atât, femeile trebuie să poarte mărțișorul de pe data de 1 martie până pe 9 inclusiv, pentru a avea noroc în dragoste tot anul. În Transilvania, oamenii obișnuiesc să atârne mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice, pentru a fi protejați de spiritele rele.
În plus, bărbații trebuie să dăruiască cadouri pe 8 martie femeilor din viața lor, dar în special flori. De Ziua Internațională a Femeii este bine să dăruiești lalele, pentru că reprezintă un adevărat simbol pentru această sărbătoare.
Citește și: Idei de cadouri de 8 Martie. Ce daruri poți oferi de Ziua Femeii