Semnele care arată dacă pisica ta nu se simte bine. La ce trebuie să fii atent, de fapt

de: Alex Cazacu
29 05. 2024

Cel mai probabil, mulți dintre cei care au pisici sunt de părere că au dezvoltat un limbaj comun cu drăgălașele patrupede. Dar știu ei cu adevărat cum se simt animalele lor de companie? În cadrului unui studiu recent, cercetătorii de peste hotare și-au propus să înțeleagă cele mai multe și mai puțin obișnuite obiceiuri ale pisicilor.

Semnele care îți arată că pisica ta nu se simte bine. La ce trebuie să fie atenți stăpânii

Dr. David Menor-Campos de la Universitatea din Cordoba, autorul principal al studiului, susține că înțelegerea comportamentului normal ajută la îmbunătățirea bunăstării animalelor, mai ales în cazul pisicilor, ale căror probleme pot trece adesea neobservate. Oamenii de știință au chestionat peste 800 de proprietari de pisici.

Folosind informațiile primite, dr. Menor-Campos și echipa lui au reușit să descopere ce comportamente sunt cu adevărat neobișnuite, în cazul pisicilor. Cel mai puțin obișnuit comportament pentru orice pisică a fost pulverizarea cu urină pe suprafețele din afara litierei. Peste 90% dintre proprietarii de pisici au raportat că pisica lor face rar acest lucru, în timp ce 87% au spus că nu s-a întâmplat niciodată.

Următorul comportament a fost linsul sau mestecatul frenetic, despre care 83% dintre proprietari au spus că nu s-au întâmplat niciodată. Celelalte comportamente mai neobișnuite au fost defecarea în afara litierei, auto-mutilarea, mestecatul obiectelor când animalul era lăsat singur și mârâitul sau șuieratul atunci când este mângâiat.

Ce spun cercetătorii despre noile descoperiri

Autorii studiului speră ca noile descoperiri să ajute proprietarii de animale să fie mai pregătiți să facă față comportamentului pisicilor. Studiile anterioare au indicat că, comportamentul pisicilor și limbajul corpului acestora pot fi arăta care este starea lor emoțională.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că stăpânii sunt adesea foarte reticenți în a cere ajutor atunci când pisica lor prezintă probleme de comportament. Conform specialiștilor, aceștia nu înțeleg întotdeauna ce comportament este normal pentru o pisică, iar reacțiile lor pot înrăutăți comportamentul animalelor.

Ce trebuie să înțeleagă cei care dețin pisici. Sfatul specialiștilor

De exemplu, dacă pisica ta pulverizează urină, cel mai probabil se datorează unei schimbări bruște a mediului. Ei bine, o reacție negativă sau încercarea de a pedepsi animalul ar putea cauza mai mult stres

„Când proprietarii de pisici înțeleg ce este normal și ce este anormal pentru animalul lor de companie, pot identifica semne de avertizare și pot aborda problemele de comportament sau de sănătate înainte ca acestea să devină prea severe”, spune dr. Menor-Campos, potrivit Daily Mail.

Pe lângă faptul că ne ajută să înțelegem ce este normal pentru pisici, acest studiu ne ajută și să înțelegem modul în care mediul influențează comportamentul acestor animale.