Semnal de alarmă din partea specialiștilor. Ce noi efecte adverse au apărut după doza de rapel cu Pfizer și Moderna

de: Rosu Ioana
25 05. 2021

Veste mai puțin bună din partea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, care analizează posibile noi reacții adverse apărute în rândul cetățenilor care s-au vaccinat cu Moderna și Pfizer. Deși nu au fost multe situații de acest gen, cele apărute s-au manifestat în rândul adolescenților și bărbaților tineri.

Ce reacții adverse au fost semnalate

Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, anumite persoane care s-au imunizat cu cea de-a doză doză din serurile produse de Pfizer și Moderna au avut ca reacții adverse inflamații cardiace.

Astfel, în urma efectelor produse de cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager, cercetătorii din domeniul medical analizează miocardita ca fiind o posibilă reacție adversă.

Cazurile apărute până acum sunt puține, astfel încât nu sunt o dovadă clară că ar avea o legătură directă cu administrarea serurilor. Cu toate acestea, reacțiile apărute au în comun anumite caracteristici, ceea ce îi face pe specialiști să nu excludă nici această variantă, demarându-se cercetări în acest sens.

În plus, experții susțin că beneficiile vaccinării sunt mult mai mari decât posibilele reacții adverse, încurajând populația să se imunizeze.

În urmă cu câteva săptămâni, reacțiile apărute în SUA erau semnalate și în rândul persoanelor imunizate în Israel, însă reprezentanții companiei Pfizer au susținut că miocardita poate apărea și la persoanele care nu s-au vaccinat, această reacșie nefiind un motiv întemeiat, care să fie pus pe seama serului.

Cu privire la serul produs de compania Pfizer, Franța a semnalat și ea apariția a trei cazuri de homifilie, un număr extrem de mic, raportat la cele 20.964.000 de doze de vaccine administrate.

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un „semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă”, a transmis Agenția pentru Medicamente, potrivit Agerpres.

Vaccinarea anti-Covid-19 ar putea fi anuală

În urmă cu puțin timp, CEO-ul de la Pfizer, Albert Bourla, a transmis că pandemia este departe de a se termina, fiind în plină expansiune în toată lumea. Potrivit acestuia, o protecție bună împotriva noului coronavirus poate fi oferită doar de o imunizare anuală.

„Vaccinarea continuă după 2021 este esențială, deoarece COVID-19 continuă să se răspândească rapid în Europa și în lume: la mai mult de un an de la primele cazuri de contagieri, continuăm să ne îmbogăţim cunoștințele despre COVID-19 și lucrăm pentru a înţelege dacă, la fel ca în cazul gripei sezoniere, vaccinarea anuală poate oferi cea mai durabilă protecție”, a transmis prin intermediul unui comunicat Albert Bourla, potrivit RaiNews.

Cu privire la modalitatea prin care ne putem păstra imunitatea împotriva Covid-19, Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase și Alergii din SUA, a susținut necesitatea administrării celei de-a treia doze.

“Știm că eficiența vaccinului durează cel puțin șase luni și probabil chiar mai mult de atât, dar cred că aproape sigur vom avea nevoie de o a treia doză de vaccin într-un interval de aproximativ un an de la prima schemă de vaccinare”, a transmis acesta, în urmă cu o săptămână.