Șeful Pfizer, dezvăluire șocantă despre vaccinul anti-covid-19. Spulberă tot ce s-a spus până acum

de: Alexandra Chivu
30 01. 2021

Administrarea vaccinului reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare, transmit autoritățile. Deși salvator, întrebările privitoare la acesta nu contenesc. Una dintre ele este cea legată de eficiența sa în timp. Șeful Pfizer a atins acest subiect, declarând în cadrul unei conferințe că există „o mare posibilitate” ca serurile să nu mai fie eficiente în viitor, cu mențiunea că ar vrea să mărească viteza de obținere a unuia nou.

Dezvăluire despre vaccinul anti-COVID-19. Șeful Pfizer: serul poate fi ineficient în viitor

Vorbind la Forumul Economic Mondial Davos din 2021, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca vaccinurile să nu mai fie eficiente în viitor, precizând că intenționează să mărească viteza de obținere a unui nou ser.

„Este foarte probabil ca într-o zi să se întâmple asta”, a spus Bourla.

Pfizer lucrează pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea serului anti-COVID-19 în cazul în care s-ar întâmpla lucrul prevăzut de specialiști, potrivit Business Insider. Managerul a mai declarat că ar vrea să reducă timpul de la depistarea unei amenințări cu boli infecțioase la scară pandemică până la obținerea unui antidot autorizat la 100 de zile sau mai puțin.

Acesta ar fi un interval chiar mai scurt decât obiectivul de 300 de zile propus anul trecut de Operațiunea Warp Speed a administrației lui Donald Trump. De asemenea, compania țintește să mențină la 95% eficiența vaccinului în fața tulpinilor care vor apărea.

Rămânem sau nu infecțioși după vaccinare?

„Aici o să fie un paradox în ceea ce privește acceptarea. Sunt contraindicații definitive și temporare. Cele definitive sunt, de exemplu, reacții alergice la unul dintre componentele vaccinului. De asemenea, în momentul de față nu avem date privind femeia gravidă, dar și aici este o perioadă de 9 luni, nu definitivă. Dacă o persoană are un istoric recent prin trecere prin boală, putem lua în calcul amânarea acestei vaccinări. Dacă avem 2-3 luni, cu siguranță avem indicație să ne vaccinăm.

Ceea ce putem să afirmăm despre aceste tipuri de vaccinuri, în mod special despre cele care urmează să primească autorizare în perioada imediat următoare, este faptul că au o eficacitate de peste 95% față de îmbolnăvirea prin COVID-19, deci să nu dezvoltăm o boală simptomatică. Încă nu se știe care este nivelul de prevenire cu acest virus, adică, cu alte cuvinte, dacă persoana poate să mai facă infecția. Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregătește pentru momentul în care se va întâlni cu acest virus și va împiedica multiplicarea lui în organism și apariția bolii”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, într-un interviu pentru Antena 3.