Șeful ONU, acuzații grave la adresa Rusiei în cadrul unei reuniuni găzduite de Serghei Lavrov. Vladimir Putin a fost făcut de râsul lumii

de: Rosu Ioana
25 04. 2023

Ministrul rus al Apărării a prezidat, luni, o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, dar ce a urmat din partea oficialilor prezenți acolo a întrecut imaginația tuturor. În ciuda faptului că Rusia este privită cu ochi răi de către statele rivale, politica Consiliului de Securitate ONU impune ca fiecare dintre cei 15 membri să preia președinția timp de o lună de zile după modelul rotativ. De data aceasta, Serghei Lavrov a fost nevoit să primească acuzațiile pe care lumea și le îndreaptă asupra lui Vladimir Putin și a oficialilor ruși.

Rusia, acuzată de Antonio Guterres pentru dramele suferite în urma războiului

De mai bine de un an și două luni, întreaga lume a trăit experiența tragică a războiului, fiind martoră la suferința pe care un popor întreg o trăiește din cauza ambițiilor unui dictator nesăbuit. Din păcate, conflictul militar din Ucraina a răpit zeci de mii de vieți, în timp ce a influențat în mod dramatic economia mondială. Pentru toate aceste consecințe, membrii ONU au acuzat ieri Rusia în cadrul unei reuniuni desfășurate la New York.

Printre criticii duri ai acestei țări s-a aflat însuși șeful ONU, Antonio Guterres, care a reamintit că invadarea Ucrainei de către Moscova „provoacă suferință și devastare masivă țării și poporului său”, influențând puternic „dislocarea economică globală declanșată de pandemia de Covid-19.”
Acesta a rezumat situația tragică în care se află lumea, având în vedere că cele mai puternice țări se află în conflicte majore, fiind puse în discuție, inclusive amenințări nucleare.

„Tensiunile dintre marile puteri sunt la cote istorice. La fel sunt și riscurile de conflict, prin accident sau calcul greșit”, a avertizat Guterres la ședința Consiliului de Securitate al ONU.

Vă reamintim că, Serghei Lavrov a prezidat reuniunea privind multilateralismul și Carta fondatoare a ONU, având în vedere că Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate pentru o lună de zile.

Reacția ambasadoarei SUA la ONU după reuniune

Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a avut doar reproșuri în urma reuniunii prezidate de Serghei Lavrov, subliniind faptul că oficialul a dat dovadă de ipocrizie, având în vedere că țara sa încalcă toate principiile Cărții ONU.

„A fost întruchiparea ironiei și a ipocriziei ca ministrul de externe al Rusiei să prezideze Consiliul de Securitate, o reuniune privind multilateralismul, când Rusia, prin acțiunea sa unilaterală și neprovocată împotriva Ucrainei, a atacat tot ceea ce reprezintă Carta ONU”, a declarat oficialul american luni, pentru CNN.

Linda Thomas-Greenfield a dat asigurări cu privire la faptul că SUA depune toate eforturile pentru eliberarea cetățenilor americani deținuți în Rusia, printre care ziaristul Evan Gershkovich și Paul Whelan, un american deținut în Rusia de mai bine de patru ani.

„Facem tot posibilul pentru ca toți cetățenii americani, pentru ca Evan, pentru ca Paul să fie eliberați din teroarea pe care o trăiesc fiind în aceste colonii penale”, a adăugat Thomas-Greenfield.