Șeful OMS, declarații despre ancheta apariției covid-19. “Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific important”

Șeful OMS, declarații despre ancheta apariției covid-19. “Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific important”
Tedros Adhanom Ghebreyesus confirmă că toate ipotezele rămân deschise

Presa internațională a preluat azi, ultimele declarații făcute de Tedros Adhanom Ghebreyesus cu privire la anchetele COVID-19 din Wuhan. Oficialul a reacționat imediat după ce a fost respinsă teoria că virusul a scăpat dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus confirmă că toate ipotezele rămân deschise

Încă de anul trecut s-au pus presiuni pe guvernul chinez pentru a permite unei echipe de anchetă epidemilogică a OMS să fie lăsată să facă acest lucru. După multe tergiversări, echipa OMS a ajuns la Wuhan.

Zilele trecute au emis deja primele ipoteze legate declanșarea epidemiei și legat de teoriile înaintate de fosta administrație americană. Tedros Adhanom Ghebreyesus a comentat aceste ipoteze, imediat după publicarea acestora, declarând:

”Au fost ridicate unele întrebări dacă unele ipoteze au fost eliminate. După ce am vorbit cu unii membri ai echipei, doresc să confirm că toate ipotezele rămân deschise și necesită analize și studii suplimentare.”, a declarat vineri Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, conform Euronews.

Echipa care a vizitat Wuhan a declarat înainte de a părăsi China marți că este „foarte puțin probabil” ca virusul să fi scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că această misiune nu va găsi toate răspunsurile. Oficialul a continuat spunând că echipa a adăugat informații importante care duc mai aproape de înțelegerea originilor virusului. Un raport rezumat al echipei de oameni de știință care a călătorit în China va fi publicat săptămâna viitoare, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Satisfacția este la fel de periculoasă ca și virusul în sine”

Tedros a susținut, în continuarea comentariului său, și teoria conform căreia virusul nu avea cum să scape din laboratorul din Wuhan. De altfel, această teorie a fost dezmințită și de liderul echipei OMS, Peter Ben Embarek, aflat în China. Șeful echipei a declarat că este „foarte puțin probabil ca ceva să poată scăpa dintr-un astfel de loc”.

În plus față de institutul de virologie, misiunea OMS a petrecut două săptămâni în China vizitând spitale. Echipa a mers și la alte laboratoare, inclusiv Centrul Wuhan pentru Controlul Bolilor. Au fost, de asemenea, vizite în piețe, inclusiv în piața Huanan Seaford, care a fost legată de multe dintre primele cazuri.

Prin declarațiile sale, Ghebreyesus a dezmințit, la rândul său, teoria enunțată de fostul președinte american Donald Trump. Donald Trump acuza China că ar fi ascuns originea reală a virusului. Acuzațiile au mers mai departe, Trump declarând că laboratorul din Wuhan este vinovat pentru criza epidemilogică declanșată în decembrie 2019.

Tedros Adhanom Ghebreyesus speră totuși ca, în cel mai scurt timp, să fie publicat un rezumat al raporturli echipei conduse de Embarek în China. Conform acestuia raportul complet va fi publicat în următoarele săptămâni.

”Satisfacția este la fel de periculoasă ca și virusul în sine. Acum nu este momentul ca orice țară să relaxeze măsurile sau ca orice persoană să-și dea jos garda.”, și-a îcheiat pledoarie Tedros Adhanom Ghebreyesus.