Șeful NATO pune piciorul în prag și îi transmite un ultimatum Chinei. Ce consecințe va suporta dacă va continua să sprijine Rusia
Relațiile tot mai apropiate dintre China și Rusia îngrijorează Occidentul, motiv pentru care, această alianță tacită ar trebui monitorizată mai atent, cu scopul de a interveni pentru evita crearea unei legături și mai strânse. Recent, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a tras un semnal de alarmă către China în vederea ”alinierii tot mai mari” a țării la Rusia.
Susținerea Rusiei de către China, un pericol tot mai mare
În ultima perioadă, au existat tot mai multe dispute legate de puterea și încrederea pe care China i le acordă Rusiei într-un moment în care sancțiunile împotriva acestei țări ar fi trebuit să o doboare la pământ.
Astfel, faptul că Rusia se laudă cu noi proiecte de viitor alături de China nu face decât să alerteze Occidentul, obligându-l să ia măsuri ferme, dacă lucrurile vor escalada la un alt nivel. În cursul zilei de miercuri, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Alianţei cu omologii lor din Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, Jens Stoltenberg a avertizat China cu privire la îngrijorarea pe care o trezește în lume, din cauza ajutorului pe care îl acordă Rusiei, reușind astfel să compenseze sancțiunile occidentale impuse ca urma a invaziei ruse în Ucraina.
”Am discutat despre alinierea tot mai mare a Chinei la Rusia, a susţinerii sale a economiei ruse şi despre intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea indo-pacifică. Toate aceste lucruri sunt foarte îngrijorătoare”, a transmis șeful NATO.
În cadrul acestei reuniuni, liderii celor patru ţări partenere NATO în regiunea Asia-Pacific au fost invitate să participe la summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, a mai anunțat secretarul general NATO.
Acesta și-a continuat amenințările la adresa Chinei, căreia i-a adus la curent că acțiunile sale vor fi puternic monitorizate. În cazul în care nu vor exista schimbări semnificative în ceea ce privește relația cu Rusia, China va suporta consecințe grave.
”Urmărim foarte îndeaproape ceea ce face China, iar orice furnitură de ajutor letal către Rusia va fi o greşeală monumentală, care va avea consecinţe grave”, a avertizat el.
China și Rusia, mândre de relația construită
Atât China, cât și Rusia, au găsit mereu contexte în care să laude relația puternică dintre ele, numind-o chiar „indestructibilă” în fața Occidentului. Cele două țări și-au reconfirmat public încrederea una în fața celeilalte, astfel că, șeful Biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist din China, Wang Yi, i-a transmis lui Nikolai Patrușev, secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, că relația dintre Beijing și Moscova este „solidă ca o stâncă”.
„Relațiile chino-ruse au un caracter matur: sunt solide ca stânca și vor rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare”, i-a spus Wang lui Patrușev.