Șeful NATO, avertisment de ultimă oră privind pericolul războiului din Ucraina. Ce trebuie să facă țările occidentale de urgență
Războiul desfășurat în Ucraina pare să nu fie nici pe departe aproape de final, în timp ce ucrainenii încep să resimtă epuizarea celor aproape patru luni de luptă continuă. În urmă cu câteva ore, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis un anunț îngrijorător, care tinde să pună presiune pe întreaga lume. Din păcate, veștile privind durata conflictului militar dintre Ucraina și Rusia nu sunt deloc bune, iar țările care pot influența victoria Ucrainei sunt rugate să intervină de urgență.
Forțele rusești, din ce în ce mai agresive
În ciuda faptului că întreaga planetă așteaptă vești privind finalul războiului, luptele de pe teren sunt din ce în ce mai strânse. Armata rusească atacă fără milă mai multe obiective de interes ale Ucrainei, rezultând pagube uriașe pentru aceasta.
În ultimele zile, frontul de este a fost condus de trupele rusești, care au ocupat aproape în totalitate orașul Severodonețk, atacând concomitent pe mai multe direcții, dispunând de artilerie grea. De asemenea, mai multe rachete rusești au distrus sâmbătă seară un depozit de carburanți din estul Ucrainei.
În cursul zilei de duminică, Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne a declarat că situaţia în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucriana este „destul de complicată”, acolo unde trupele rusești au reluat ofensiva, după ce inițial, în luna mai, acestea se retrăseseră, informează Agerpres.
Există și o veste bună potrivit căreia, rușii nu au reușit să înainteze în zonele cheie ale frontului, precum cea din oraşul Severodoneţk şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, acestea fiind singurele localități deținute încă de Ucraina, în provincia Lugansk.
Ce pierderi massive a întrgistrat Ucraina în ultimele zile
Sergei Gaidai/Haidai, guvernatorul acestei provincii, a declarat că la Severodoneţk ruşii „folosesc acum tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”, a mai transmis Agerpres.
Între timp, rușii au anunțat că au ucis zeci de ofițeri superiori ucraineni în urma unui atac cu rachete asupra unui centru de comandă în Dnipropetrovsk. De asemenea, un alt centru de reparare al tancurilor a fost distrus în urma atacurilor rusești cu rachete Iskander.
Având în vedere agresivitatea și rapiditatea cu care rușii își desfășoară atacurile, Jens Stoltenberg a avertizat țările occidentale prin intermediul unui interviu oferit pentru Bild am Sonntag cu privire la durata războiului din Ucraina.
Potrivit secretarului general NATO, acest conflict sângeros ar putea dura chiar și ani, motiv pentru care țările occidentale trebuie să intervină rapid pentru a ajuta Ucraina să câștige această luptă.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a avertizat Stoltenberg.
Intervenția șefului NATO este cu atât mai importantă cu cât, la finalul acestei luni, liderii occidental se vor reuni la Madrid în cadrul summit-ului NATO, urmând a stabili un pachet de asistență pentru Ucraina.