Șeful de la Finanțe, enervat la Parlament: „Sunt mulți măscărici”. De ce spune că „ordonanța lăcomiei” e bună
Eugen Teodorovici a fost chemat de opoziție la „Ora Guvernului” să ofere explicații privind recentele măsuri economice luate de Cabinetul Dăncilă. Pincipalul subiect a fost Ordonanța 114 din 2019, numită și „ordonanța lăcomiei”, intens criticată de mediul de afaceri.
În plenul Camerei Deputaților, ministrul Finanțelor s-a referit la reprezentanții Uniunii Salvați România, despre care a spus că ar fi „măscărici” sau că „năsuiesc”, aluzie la numele deputatului USR Claudiu Năsui.
Eugen Teodorovici s-a arătat supărat de problemele ridicate de opoziție, care critică Ordonanța 114 și a declarat: „Sunt mulți măscărici, din păcate plătiți din bani publici. E atat de simplu să te uiti printre… ca să-i numești… „A năsui”, spune DEX-ul, înseamnă a se obrăznici, a-și lua nasul la purtare, a se compara cu cineva mai mare și mai puternic. Nu aveți nicio logică și nicio înțelegere. Cum se poate ca multinaționalele să aibă profit de sub 1%?”.
Între altele, mediul de afaceri și opoziția au criticat taxa pe lăcomie impusă băncilor de la 1 ianuarie și taxa de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din sectorul Energie și Telecomunicații.
În timpul dezbaterii din Parlament, șeful de la Finanțe a declarat că „există această deschidere pentru dialog din partea tuturor miniștrilor din Guvern. OUG 114 este actul normativ cel mai curajos și îndrăzneț de după Revoluție. (…) Ordonanța susține autoritățile publice locale, susține sectorul construcțiilor. Am crescut salariul minim brut la 3.000 lei”.
Șeful de la Finanțe continuă războiul cu băncile
Cât despre disputa cu băncile, ministrul a continuat atacurile la adresa sectorului bancar și a susținut ideea că „taxa pe lăcomie” a avut justificare. Oricum, soarta acesteia va fi stabilită de o comisie de lucru formată din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Băncii Naționale.
„România are cea mai mare diferență între rata dobânzii la credite și cea la depozite. (…) Dublu față de media la nivel european. (…) Cu 40% mai mare decât cea din Polonia. Nu o spun eu, ci Autoritatea bancară europeană. Băncile comerciale nu mai creditează economia reală. (…) ROBOR la 3 luni aproape s-a dublat de la o lună la alta în 2017. În 2018 sistemul bancar a avut un profit record de 7 mld lei, potrivit Ziarului Financiar”, a spus Eugen Teodorovici de la tribuna Camerei Deputaților.
Despre posibilitatea ca ordonanța 114 să fie modificată, ministrul a precizat: „Vom promova, dacă este cazul, alternative (privind modificarea ordonanței -n.r.) doar dacă acestea vor fi echitabile pentru cetățeni, față de economia romanească.”