Secții de votare diaspora: Află unde poți să votezi la europarlamentare și referendum dacă nu ești în țară și nu numai

Autor: Daniel Ștefan - 12:34, 26 mai 2019
Poți să votezi, chiar dacă nu locuiești în România/Sursa: Vlad Ursulean/Facebook

Secții de votare diaspora: chiar dacă nu te afli în România, poți să votezi pentru țara ta de origine, pentru că autoritățile din statele-gazdă ți-au creat condiții pentru a vota. Trebuie doar să cauți adresa secțiilor de votare.

Secții de votare diaspora: urmărește pe hartă unde poți să votezi

Toți românii de pe mapamond pot să-și exprime dreptul la vot la alegerile europarlamentare și la referendum. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat o hartă interactivă a lumii unde poți urmări câte secții de votare sunt disponibile în toate statele unde se află români.

Vezi AICI harta interactiv a MAE.

După cum vezi, cele mai multe secții de votare pentru diaspora românească sunt în statele eurpene, membre UE. Pe harta MAE, culorile desemnează numărul de secții. Albastru înseamnă că sunt mai puține, galben reprezintă unui număr mare de secții de votare, iar roșu coincide cu cifra majoră.

sectii de votare diaspora
Sursa: Vlad Ursulean/Facebook

Dacă ești unul dintre românii stabiliți în Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie și nu numai, nu o să ai probleme cu lipsa locurilor unde să votezi. Trebuie doar să cauți adresa celei mai apropiate secții de domiciliul tău. Autoritățile române recomandă românilor din diaspora să verifice încă o dată adresa și să nu se bazeze pe informațiile trecute, deoarece unele și-au mai schimbat adresa.

Mai există o hartă interactivă similară, pe votdiaspora.ro.

E aproape de necrezut cât de răspândiți sunt românii în lume, aproape la fel ca populația chineză, doar că noi suntem „doar” vreo 5 milioane plecați în afara hotarelor de origine.

Există secții de votare chiar și în anumite state din Africa – Nigeria, Sudan, Etiopia, Angola, Kenya, Zimbabwe sau Africa de Sud.

Secții de votare diaspora: mobilizare admirabilă din partea românilor din afara țării

Românii din străinătate s-au prezentat la urne încă de la prima oră când s-a dat startul sesiunii de votare. La această oră, 12:25, s-au format cozi imense, mai ales în mai multe orașe din Germania. La Stuttgart, s-au adunat peste 2.000 de oameni la cozi, la secțiile de votare.

La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secției de votare, astfel că au ocupat și trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineața, potrivit Digi24.