Secretul răsadurilor sănătoase. Ce trebuie să pui pe pământ pentru a crește rapid
Experții în agricultură au spus care este secretul unor răsaduri sănătoase. Pentru a beneficia de niște legume frumoase și gustoase experții în agricultură apelează la un turc genial atunci când vine vorba de răsaduri. Ce trebuie să pui pe pământ pentru ca acestea să se dezvolte cât mai repede?
Ce trebuie să pui pe pământ pentru ca răsadurile tale să crească sănătoase și viguroase
Cei care au experiență în agricultură apelează la un material folosit în construcții pentru a avea răsaduri bune, respectiv legume sănătoase, gustoase și cât mai curând pe masă.
Este vorba despre banalul nisip care face răsadurile sănătoase și viguroase. Nisipul le ajută să se dezvolte rapid și sută la sută sănătos. Cum să folosești nispiul pentru răsadurile tale, îți spunem în continuare.
Nisipul menține umiditatea și încălzește solul
Grădinarii cu experiență știu că pământul pentru răsaduri poate fi îmbogățit cu nisip. Acesta ajută la creșterea calității substratului, ceea ce se poate traduce prin răsaduri sănătoase și viguroase.
Astfel, nisipul asigură rădacinilor umiditatea foarte necesară creșterii, precum și aerarea lui. Tot banalul nisip contribuie și la încălzirea mai ușoară a solului.
Cu ce poate fi combinat nisipul când vine vorba de răsaduri
Nisipul poate fi folosit și singur dar și în combinatie cu turba. Oricare ar fi alegerea grădinarului, nisipul va ajuta butașii să se înrădăcineze bine, plus că substratul va fi bine aerat și îmbogățit.
Mare atentie, însă, la cantitatea pe care o folosiți. Prea mult nisip va dăuna substratului. Procesul de uscare va fi mult mai rapid, ceea ce poate înseamna lipsă de nutrienți.
Nisipul în exces face rău răsadurilor
De asemenea, există pericolul ca plantele să piară, dacă nu se remediază rapid problema, sau, la fel de grav, excesul de nisip să nu permita o bună dezvoltare a răsadului, iar performanța acestuia să fie afectată.
Pe de altă parte, solul care este deja nisipos are nevoie si de îngrășăminte organice. Acestea au rolul de a asigura o mai bună fertilitate.
Mulcirea solului ajută răsadurile
Un ajutor în plus poate veni și prin mulcirea solului nisipos, adică prin adăugarea unui strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș…etc.
Tehnica aduce multe beneficii plantelor fixate în el. Astfel, se reduce evaporarea apei din sol, dar și crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor din sol, putând deveni sursa celor mai importanți nutrienți.
Sol universal pentru răsadurile tale
Nu în ultimul rând, pentru afânarea solului este bine să folosiți nisipul de râu. Acesta este un tip de produs ce nu are în compoziție impuritați de argilă.
Cei ce vor să pregătească pentru răsadurile lor sol universal, trebuie să știe că acesta se formează din turba dezoxidată (60%), compost sau biohumus (20-25%) si nisip (15-20%).