Secretul pentru cea mai gustoasă varză călită. Ce să adaugi pentru un plus de savoare, rețeta asta are 300 de ani
Cum să faci cea mai delicioasă varză călită? Această mâncare nu lipsește niciodată din meniurile restauratelor tradiționale românești. Dacă doriți să o faceți acasă, vă vom prezenta o rețetă veche de 300 de ani.
Cea mai delicioasă varză călită
Varza călită este un preparat gustos și apreciat de toți românii. Rețeta pe care o vom prezenta în rândurile următoare este originară din inima Ardealului și preparată de gospodine de mai bine de 300 de ani, fiind transmisă din generație în generație.
Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:
- 1,2-1,3 kg varză murată
- 750 g ceafă de porc, tocată
- 2 cepe albe, medii
- 1 linguriță paprika
- 150 g orez
- 200 g smântână fermentată (25% grăsime)
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper, după gust
- 2 și ½ linguri untură de porc
Mod de preparare
Începem prin a spăla varza în câteva ape reci pentru a înlătura excesul de saramură, după care scurgem foarte bine varza și îndepărtăm cotorul. În cazul în care varza este prea sărată, lăsați-o în apă rece timp de circa 30 de minute până la o oră, după care o vom tăia fin.
Trecem la celelalte legume. Ceapa o vom toca mărunt și o călim într-o lingură de untură de porc, la foc mediu, timp de 4-5 minute sau până devine sticloasă.
Mai apoi, adăugăm carnea tocată de porc peste ceapă și continuăm să călim tot amestecul. Condimentăm cu următoarele: paprika, cimbru uscat, sare și piper după gust.
Lăsăm totul pe foc circa 20 de minute sau până când lichidul scade și carnea se rumenește, având grijă să amestecăm din când în când.
Adăugăm într-un vas separat o lingură de untură de porc și călim varza murată timp de 20-25 de minute la foc mediu. Atunci când varza este rumenită, oprim focul.
Trecem mai departe și fierbem orezul, punem puțină sare și îl scurgem bine. Mai apoi, ungem o tavă cu untură de porc și montăm straturile.
Atenție! Trebuie să urmați exact această ordine: strat de varză călită, strat de orez fiert, strat de carne tocată. Repetăm această procedură până când terminăm ingredientele, iar la sfârșit punem un strat de varză călită. Pe ultimul strat de varză trebuie să întindem uniform smântâna fermentată.