Secretul pentru cea mai bună varză murată. Ce nu trebuie să faci, este absolut interzis

Cum să pui varza murată fără să riști să se strice?

Varza fermentată e una din legumele murate adorate de români, mai cu seamă că se poate folosi în multe preparate. Cum să o pui la murat și care este secretul care să nu o facă să se strice? Iată câteva trucuri care să te ajute să ai cu ce să te lauzi în fața oaspeților!

Cum să pui varza murată?

Varza murată e pe cât de simplu de mâncat, pe atât de greu de pus, au spus multe dintre gospodine. Trebuie să ai și noroc de o rețetă bună sau de niște secrete împărtășite din bătrâni de părinți sau bunici. Tradiționala varză murată e una din delicatesele pregătite toamna. Românii o folosesc atât simplă, lângă diferite mâncăruri tradiționale, cât și în preparate precum: sarmale, borș sau varză călită. Când alegi varza, trebuie să ții cont să fie bine coaptă, lucru care se vede la cotorul ei. Căpățâna trebuie să fie îndesată bine, iar frunzele ferme. Saramura se pregătește pe cântar: la 10 litri de apă se adaugă 500 de grame de sare mare. Fiecare varză se taie de la cotor, apoi se scobește înauntru, unde se adaugă sarea.

Trebuie să le așezi numai cu cotorul în sus, iar conform tradiției aceasta se pune la murat în ziua dintre Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, după ce cade bruma. Pentru iarnă, se pune la murat în luna octombrie, pentru a fi gata până la Postul de Crăciun. Pentru un gust aparte, trebuie să o pui la murat într-un butoi de stejar. Dacă se formează urme de mucegai deasupra verzei, însemnă că este prea cald în încăperea în care ai depozitat-o. Îndepărtează mucegaiul și remediază problema, apoi lasă-o în continuare la fermentat. Între verze poți pune boabe de piper, boabe de muștar, hrean, felii de gutui sau mărar. 

Secretul unei verze murate ca la carte. Cum să o pui cel mai bine?
Secretul unei verze murate ca la carte. Cum să o pui cel mai bine?

Alte două rețete:

Ingrediente

  • 25 kg varza (16 verze potrivite)
  • 4 legaturi marar uscat
  • 2 legaturi cimbru uscat
  • 1 stiulete porumb uscat
  • 3 mere
  • 2 gutui
  • 5-6 radacini hrean grosute
  • sare grunjoasa (vrac)

Ingrediente

  • 9 verze cu frunza subtire
Saramura
  • 18 L apa rece
  • 450 g sare (25 g/litru) neiodata, grunjoasa, speciala pentru muraturi
Condimente:
  • 2 legaturi de cimbru uscat
  • 2 legaturi de marar uscat
  • 4-5 ardei iuti
  • 1 lingura cu varf seminte de chimen
Optional:
  • 2-3 radacini de hrean taiate in fasii
  • 2-3 maini de boabe de porumb uscat
  • felii de gutuie

Poți să păstrezi modul de preparare precizat anterior! Acesta va funcționa chiar și în cazul altor ingrediente precum alternativele de mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI