Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu mere. Ingredientul pe care trebuie să îl adaugi la final pentru un gust intens

de: Daoud Andra
18 08. 2024

Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile de casă cel mai ușor de făcut. Gustul său dulce-acrișor, combinat cu aroma condimentelor și textura aluatului fraged, face din acest desert un adevărat deliciu. Cu toate acestea, există un ingredient special care poate transforma o plăcintă bună într-un desert deosebit, oferindu-i un gust intens și complex.

Rețetă pentru plăcinta cu mere perfectă

Ingrediente pentru aluat:

  • 300 g făină
  • 200 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 2 linguri zahăr
  • un praf de sare
  • 4-5 linguri apă rece

Ingrediente pentru umplutură:

  • 6 mere mari (preferabil soiuri dulci-acrișoare, precum Granny Smith)
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 2 lingurițe de amidon de porumb
  • 50 g unt
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Pentru a obține un aluat fraged și gustos, începe prin a combina făina, zahărul și sarea într-un bol mare. Adaugă cubulețele de unt rece și începe să amesteci cu degetele sau cu un mixer, până când compoziția devine nisipoasă și are aspect de firimituri mari. Apoi, adaugă treptat apa rece, amestecând ușor până când aluatul începe să se lege. Împarte aluatul în două bile, învelește-le în folie alimentară și lasă-le să se odihnească în frigider timp de cel puțin 30 de minute.

În timp ce aluatul se răcește, pregătește umplutura. Curăță merele, scoate-le cotoarele și taie-le felii subțiri. Pune feliile de mere într-un bol mare și stropeste-le cu zeama de lămâie pentru a preveni oxidarea. Adaugă zahărul, scorțișoara, nucșoara și esența de vanilie. Amestecă bine pentru a acoperi uniform merele cu condimentele. Presară amidonul de porumb peste amestec și omogenizează.

Încălzește cuptorul la 180°C. Scoate aluatul din frigider și întinde prima bilă pe o suprafață ușor înfăinată până obții un disc de aproximativ 3 mm grosime. Așază-l într-o tavă de plăcintă unsă cu unt, acoperind bine baza și marginile. Toarnă umplutura de mere în tavă, distribuind-o uniform.

Întinde a doua bilă de aluat și așaz-o deasupra umpluturii, sigilând bine marginile. Taie câteva fante în partea superioară pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii. Unge suprafața cu ou bătut pentru a obține o crustă aurie și crocantă. Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, până când aluatul devine auriu și umplutura începe să bolborosească prin fante. Las-o să se răcească puțin înainte de a o tăia.

Ingredientul-surpriză de la final

Când s-a răcit puțin, taie plăcinta și adaugă o cupă de înghețată de vanilie deasupra, atunci când o servești. Aceasta dă un gust deosebit plăcintei și se va topi de la căldura ei, transformându-se într-un topping cremos. Dacă servești plăcinta rece, poți adăuga o lingură de iaurt grecesc, în loc de înghețată.