Secretul pentru cea mai bună ciorbă de perișoare ca la bunica. Cele două ingrediente care fac toată diferență, schimbă tot gustul

de: Andrei Simion
21 09. 2024

Este o rețetă foarte apreciată în România, iar majoritatea dintre noi o asociem cu amintiri din copilărie. Vorbim despre ciorba de perișoare, o mâncare atât de cunoscută încât pare să nu mai aibă niciun mister. Totuși, de ce să nu facem puțin diferit și să încercăm rețeta tradițională din 1938?

Secretul pentru cea mai bună ciorbă de perișoare ca la bunica

Cea mai eficientă metodă de a ne asigura că pregătim o rețetă tradițională este să ne bazăm pe o sursă cu adevărat istorică. Cu cât este mai veche, cu atât mai bine, deoarece adesea, modul în care se gătea într-o anumită epocă ne poate oferi informații valoroase despre societatea respectivă.

În ceea ce privește ciorba de perișoare, cartea „Bucătărie românească”, publicată în 1938 de Lucreția Opreanu, ne prezintă o rețetă delicioasă și tradițională, pe care puțini români o mai cunosc astăzi!

Ce ingrediente ne vor fi necesare

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem câteva bucăți de oase de porc sau de vită. De asemenea, vom avea nevoie de zeamă de varză, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o țelină, 250 de grame de carne de porc (sau de vită) și două lingurițe de orez.

În plus, ne mai trebuie un ou, o ceapă, sare, piper și, nu în ultimul rând, puțin pătrunjel și mărar. Odată ce am adunat toate aceste ingrediente, putem începe procesul de gătire!

Secretul pentru cea mai bună ciorbă de perișoare ca la bunica.

Cum pregătim ciorba de perișoare

Primul pas în pregătirea acestei rețete din 1938 este să fierbem oasele într-un litru de apă. Acestea trebuie să fiarbă până când volumul de apă se reduce la jumătate. După aceea, vom strecura supa, adăugăm zeama de varză dorită și punem totul din nou pe foc.

În continuare, tăiem morcovul în rondele și îl adăugăm în ciorbă, la fel și rădăcina de pătrunjel. Țelina trebuie tăiată în felii subțiri sau dată pe răzătoare înainte de a o adăuga.

Apoi, amestecăm carnea cu cele două lingurițe de orez, oul, puțin pătrunjel verde tocat și ceapa dată pe răzătoare. De asemenea, adăugăm sare și piper, după care formăm perișoarele și le punem în ciorbă.

La final, după ce totul este gata, putem adăuga în ciorbă puțin pătrunjel și mărar, tăiate mărunt. Astfel, vom obține o mâncare delicioasă, exact ca în 1938.