Secretul oamenilor care au fumat ca „turcii” toată viața, dar au plămâni perfect sănătoși

de: Ștefan R. Apostol
29 11. 2020

Conform unei statistici recente, la nivel mondial sunt aproximativ un miliard de fumători activi. Ai crede că toți aceștia ar trebui să aibă plămânii aproape distruși. Numai că, recent a mai ieșit un studiu care relevă existența unor fumători cu plămânii sănătoși. Cum este posibil, rămâne să citiți în rândurile care urmează.

Teoria ”plămâni sănătoși” la fumători activi, explicată științific

Tutunul este un factor de risc la nivel mondial. Conform datelor, peste un miliard de persoane sunt fumători activi, iar conform studiului numărul lor este în creștere exponențială. Marea majoritate a specialiștilor în pneumologie spun că sunt rare cazurile în care fumători activi înrăiți ar avea plămânii sănătoși. Cu toate astea, așa cum accentuează și cei de la Medlife, aceștia există. În același timp există și explicația științifică asupra acestui fenomen.

Misterul de ce unii fumători activi par să aibă plămâni sănătoși, în ciuda fumatului de o viață, a fost explicat de oamenii de știință din Marea Britanie. Analiza a peste 50.000 de fumători a arătat mutații favorabile ale ADN-ului îmbunătățit la funcția pulmonară și a mascat impactul mortal al fumatului. Oamenii de știință ai Consiliului de cercetare medicală britanic spun că descoperirile ar putea duce la noi medicamente pentru îmbunătățirea funcției pulmonare.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, părți ale codului genetic care erau mai frecvente la fumători decât la nefumători. Se pare că modifică funcția creierului și cât de ușor cineva poate deveni dependent de nicotină, deși acest lucru trebuie confirmat.

Chiar dacă există această modificare, spun cercetătorii, mulți fumători activi, dar nu toți, vor dezvolta boli pulmonare. Alarmant este că la fel vor face și cei care nu au atins niciodată o țigară în viața lor. Cercetătorii au analizat cantitatea uriașă de date genetice și de sănătate de la voluntari în cadrul proiectului Biobank din Marea Britanie.

Toate datele publicate în studiu sunt noi indicii fantastice despre modul în care funcționează corpul uman. În același timp vorbesc despre unele descoperiri cu adevărat interesante pentru dezvoltarea medicamentelor, mai ales pentru fumători.

Studiul s-a bazat pe comparații

În cazul proiectului, datele s-au bazat pe comparații clare între fumători activi și nefumători, și s-au descoperit secțiuni din ADN-ul nostru care reduc riscul de boli pulmonare. Concluzia a fost că voluntarii, fumători cu „gene bune”, au avut un risc mai scăzut decât cei cu „gene rele”.

Prof. Martin Tobin, unul dintre cercetători, a făcut anumite constatări, de-a dreptul uluitoare. Acesta a descoperit că genele par să afecteze modul în care plămânii cresc și răspund la leziuni.

”Nu pare să existe niciun fel de magie care să ofere oricui protecție garantată împotriva fumului de tutun. Ar avea totuși plămâni mai nesănătoși decât ar fi fost dacă ar fi fost nefumători.

Cel mai puternic lucru pe care oamenii îl pot face pentru a-și afecta sănătatea viitoare în ceea ce privește bolile respiratorii cronice și, de asemenea, bolile legate de fumat, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, este să înceteze fumatul.”, declara doctorul.

Concluzia este că aceste descoperiri reprezintă un pas semnificativ înainte în a-i ajuta pe specialiști să realizeze o imagine mai clară despre realitatea fascinantă și complicată a sănătății pulmonare.