Secretul nebănuit al lui Ceaușescu. Ce se ascunde, de fapt, sub Palatul Primăverii din Capitală. Descoperire uluitoare
S-a aflat secretul nebănuit al lui Nicolae Ceuaușescu și ce seaflă, de fapt, sub Palatul Primăverii din Capitală. Descoperirea uluitoare constă într-un buncăr secret antiatomic, construit special pentru familia Ceuşescu în subsolul Palatului Primăverii. Acolo, cuplul prezidenţial urma să se refugieze în cazul unui atac nuclear.
A fost dezvăluit buncărul anti-atomic de sub Palatul Primăverii. Dictatorii se puteau ascunde de orice nenorociri
Nicolae și Elena Ceaușescu avea pregătit sub Palatul Primăverii un buncăr anti-atomic. Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a hotărât să deschidă, pentru prima dată, buncărul antiatomic, construit în secret în subsolul Palatului Primăverii din Capitală.
Intrarea în buncăr este mascată de o ușă capitonată, care se închide ermetic, iar încăperea se află la aproape 10 metri sub pământ. De asemenea, intrarea în buncăr se face pe 17 trepte albe de marmură, care au ca balustradă un cordon roșu, iar pereţii ornamentaţi de culoare bej creează impresia că se coboară spre o sală de ceremonii, nu într-un buncăr anti-atomic.
Buncărul se află la 10 metri sub pământ
”Ne aflăm acum la al doilea nivel al subsolului al Palatului Primăverii. Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are nişte sisteme de ventilaţie speciale în partea de sus a pereţilor, foarte bine filtrată. Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceauşescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunism.
În primul rând ambele intrări spre această sală sunt închise de două uşi metalice foarte groase, strict ca să păstreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului. Din păcate, însă, nu se ştie dacă are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, explică Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii.
Ce dotări are buncărul lui Ceaușescu
În plus, în centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, care este înconjurată de opt jilţuri sculptate, iar de jur-împrejurul camerei se află diverse cadouri primite de cuplul dictatorial, cum ar fi un strung de mare precizie construit în Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb sau un corn de vânătoare.
De asemenea, în partea opusă scării de intrare se regăsește o canapea, o măsuţă din lemn şi încă două jilţuri. Acestea sunt așezate lângă uşa care duce spre cea mai misterioasă parte a buncărului, respectiv coridorul secret de intrare în camera de refugiu.
Buncărul, construit în mare secret
”Nu există foarte multe informaţii oficiale sau informaţii publice cu privire la acest buncăr, iar de cele mai multe ori nu putem să luăm legătura cu persoane care să ne poată spune despre ce s-a întâmplat de fapt aici, fiindcă foarte multe s-au făcut în mare secret în momentul în care s-a construit acest palat”, a mai spus Tudor Baican, care a recunoscut că nimeni nu ştie exact ce se află în spatele acelor cărămizi puse în grabă şi acoperite cu faianţă, care au început să cadă în ultimii ani şi să scoată la lumină conturul a ceea ce pare a fi un pasaj secret.
Unii dintre angajaţii familiei Ceauşescu susțin că acest culoar ducea spre un al doilea buncăr. Aici, dictatorul s-ar fi putut ascunde o lungă perioadă de timp. Această cameră ar avea legătură, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea ieşire spre zona lacului Floreasca.
Buncărul poate fi vizitat
”Vizitarea acestui buncăr se face în cadrul unui tur privat, care va fi disponibil foarte curând în cadrul muzeului nostru, va include alte câteva camere pe lângă acesta şi, de asemenea, va veni cu alte câteva privilegii pentru oaspeţii care ne vizitează, în cadrul tururilor private.
Costul unui tur va fi de 200 de lei, iar privilegiile înseamnă acordarea de multe informaţii şi discuţii mult mai amănunţite cu ghizii noştrii, care au reuşit să acumuleze foarte multe informaţii despre cuplul Ceauşescu şi pe care nu le prezintă întotdeauna în cadrul tururilor standard”, mai spune Traian Baican.