Secretul lui Vladimir Putin tocmai a fost dat în vileag. Schimbă radical tot ceea ce știam despre el

Secretul lui Vladimir Putin tocmai a fost dat în vileag. Schimbă radical tot ceea ce știam despre el
Noile date schimbă radical tot ceea ce știam despre el

Mai multe organisme de investigații internaționale urmăresc averile oligarhilor și oficialilor acuzați de guvernele occidentale că sunt susținători ai președintelui. Conform unor noi date au fost descoperite nu mai puțin de 17 miliarde de dolari de active globale. Cu alte cuvinte, secretul lui Vladimir Putin tocmai a fost dat în vileag. Au fost descoperite, inclusiv conturi bancare offshore, iahturi, avioane private și proprietăți de lux. Mare parte sunt în Londra, Toscana și Riviera franceză. Toate au fost legate de 35 de oligarhi și oficiali ruși despre care se presupune că ar avea legături strânse cu Vladimir Putin. Concluzia investigației este că, de fapt, toate aceste active ar fi ale liderului de la Kremlin.

O „rețea” care deține active de 4,5 miliarde de dolari legate de Vladimir Putin

Palatele, iahturile și podgoriile care i-ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi. Toate sunt acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari. O pistă de documente digitale pare să sugereze că o serie de case de vacanță și alte bunuri despre care se spune că au fost folosite de președintele rus.

Conform înregistrărilor disponibile, aestea aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile separate. Documentele arată că toate legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru, spne The Guardian.

Secretul lui Vladimir Putin tocmai a fost dat în vileag de organizații de investigații internaționale

Au apărut documente ale schimburilor de e-mailuri divulgate în septembrie anul trecut. Documentele sugerează că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate dețin și gestionează aceste active.

Aceleași informații arată că au discutat problemele de afaceri zilnice ca și cum ar fi făcut parte dintr-o singură organizație. Un expert anticorupție din Rusia a declarat că descoperirile au ridicat semne de întrebare cu privire la existența unui nivel de „gestionare comună”.

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a sugerat acesta.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o bogăție imensă prin intermediari. Aceste lucruri au fost alimentate și de o serie de dezvăluiri în scurgeri de informații precum documentele Pandora. Celebrele documente relatau despre averile celor mai apropiați de el.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a afirmat în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble într-un fel de fond de investiții  în beneficiul lui Putin, care era pe atunci prim-ministru. Afirmațiile au fost negate, iar Kolesnikov a fugit din Rusia.

Luna trecută, guvernul britanic a pus în contrast stilul de viață luxos al lui Putin cu documentele oficiale rusești. Acestea enumerau bunuri modeste, inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă și un mic garaj.

Noile date schimbă radical tot ceea ce știam despre el

Investigațiile care a durat un an, au fost făcute de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). O altă investigație a fost realziată de site-ul de știri în limba rusă Meduza. Cele două entități au identificat 86 de companii și organizații non-profit.

Investigația a mai relevat că reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCinvest, adesea alături de conturi de e-mail corporative. Afirmațiile privind existența unei averi prezidențiale secrete sunt negate, spune OCCRP. În același timp nu a fost identificat un lanț de proprietate care să conducă la Putin.

„Președintele Federației Ruse nu are nicio legătură sau afiliere cu obiectele și organizațiile pe care le-ați numit.”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit OCCRP și Meduza, printre activele legate de organizații sau de structurile corporative din jurul acestora în care se pare că a fost utilizat domeniul de e-mail LLCinvest.ru se numără:

Un palat de 1 miliard de lire sterline

Despre acesta Alexei Navalnîi a afirmat că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră. Oligarhul miliardar Arkady Rotenberg, care se află sub incidența sancțiunilor UE și SUA, a pretins că este proprietarul proprietății.

Registrele corporative deținute de baza de date Spark din Rusia au declarat, începând cu luna iunie, că proprietatea aparține unei firme numite Kompleks, a cărei companie mamă este Binom.

Directorul companiei Binom până în iulie anul trecut pare să aibă un domeniu de e-mail înregistrat LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru rămâne citată în Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, ca fiind un contact.

Acri de viță-de-vie în jurul palatului Gelendzhik

Navalnîi a susținut că podgoriile au fost un „hobby” al lui Putin care a scăpat de sub control. Podgoriile din jurul palatului aparțin unei organizații non-profit fondate de doi asociați ai lui Putin.

Este vorba de Gennady Timchenko și Vladimir Kolbin, ambii aflați, de asemenea, sub sancțiuni occidentale. Kolbin și alte persoane asociate cu podgoriile par să aibă conturi de e-mail LLCInvest.ru.

Stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad

Este locul unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit evidențelor funciare, aceasta este deținută de Ozon, o companie în care prietenul lui Putin, președintele și cel mai mare acționar al Bank Rossiya, Yuri Kovalchuk, care se află sub sancțiuni occidentale, a avut o participație importantă.

Contul de e-mail LLCInvest.ru este un contact în registrele Spark ale companiei-mamă a Ozon, Relax. Ozon nu are nicio legătură cu gigantul de comerț electronic cu același nume listat pe Nasdaq.

O vilă la nord de Sankt Petersburg

Vila, cunoscută de localnici drept „Dacha lui Putin”. Vila Sellgren a fost deținută de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie al lui Vladimir Putin, și a fost moștenită de fiul acestuia, Serghei Rudnov, prin intermediul unei companii numite North. Rudnov pare să folosească adrese de e-mail LLCinvest.ru, potrivit înregistrărilor Spark.

O clădire îmbrăcată în lemn la nord de Sankt Petersburg

Clădirea, cunoscută sub numele de Cabana Pescarului. E-mailurile scurse de la o firmă de construcții sugerează că trei companii diferite care folosesc numele de domeniu au deținut diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest, o organizație non-profit numită Revival of Maritime Traditions, a gestionat construcția.

Aceeași fundație, aflată recent sub incidența sancțiunilor occidentale, deține două iahturi, Shellest și Nega, despre care Trezoreria SUA spune că ar avea legături cu Vladimir Putin.

Activele includ depozite mari de numerar

Secretul lui Vladimir Putin tocmai a fost dat în vileag. Activele în valoare de 4,5 miliarde de dolari deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari de numerar. Două fundații fără scop lucrativ, cofondate de Timchenko și Kolbin, care, conform registrelor corporative Spark, par să folosească numele de domeniu, dispun de fonduri semnificative.

Development of Agrarian Initiatives avea 17 miliarde de ruble în contul său de depozit la sfârșitul anului 2020, în timp ce Development of an Effective Investment Market deținea peste 20 de miliarde de ruble în depozite pe termen lung și aproape 5 miliarde de ruble în depozite pe termen scurt la sfârșitul anului 2020, potrivit conturilor disponibile public.

LLCinvest nu este un furnizor standard de e-mail deschis publicului

Conform investigațiilor acesta este un domeniu pe un server deținut de Moskomsviaz. Companie de telecomunicații are legături strânse cu Bank Rossiya. Banca din Sankt Petersburg se află sub incidența sancțiunilor occidentale. Trezoreria SUA a descris-o ca fiind „banca personală a înalților funcționari ai Federației Ruse.

Rossiia a fost, de asemenea, descrisă ca fiind secretul lui Vladimir Putin, „banca lui Putin” pentru rolul său în îndeplinirea presupuselor licitații ale liderului rus. Kremlinul a negat existența unor astfel de legături sau influențe.

Descoperirea domeniului comun de e-mail a fost făcută prin analiza metadatelor scurse de pe serverele Moskomsviaz, care par să arate numele expeditorilor și destinatarilor e-mailurilor LLCinvest.ru, subiectul și ora corespondenței. Aceste date au fost verificate încrucișat cu înregistrări din surse deschise și cu o scurgere separată a conținutului unor mesaje complete, mai spune The Guardian.