Secretul lui Novak Djokovic. „Meniul minune” care îl menține în formă și care l-a ajutat să revină pe primul loc ATP

de: Sorin Barbu
14 06. 2023

Novak Djokovic este omul zilei în tenisul mondial. La 36 de ani a câștigat turneul de la Roland Garros și are 23 de victorii în competițiile de Grand Slam. Unul dintre secretele jucătorului sârb este „meniul minune” la care nu renunță în nicio zi. Jurnaliștii Puntodebreak au aflat ce mănâncă la fiecare masă. Surprizele sunt foarte mari.

Novak Djokovic și meniul care îl ajută să se antreneze la intensitate maximă în fiecare zi

Novak Djokovic este un jucător care a intrat deja în cartea de istorie a tenisului. Este primul sportiv din istorie care a câștigat 23 de turnee de Grand Slam, iar după ce a triumfat la Roland Garros a devenit cel mai vârstnic campion de la acest turneu. Are 36 de ani și se află pe primul loc în clasamentul ATP, dar continuă să se antreneze cu o poftă teribilă și își dorește mereu să câștige pentru că, așa cum spunea antrenorului lui,, Goran Ivanisevic, are încă „mult combustibil”.

Cum reușește să se mențină în formă la 36 de ani? Este una dintre întrebările care i-a frământat și pe jurnaliștii de la Puntodebreak, care după ce au întrebat în stânga și-n dreapta, au ajuns să cunoască foarte multe detalii. Iar acum au reușit să dezvăluie cum arată meniul zilnic și care sunt obiceiurile culinare ale jucătorului. În primul rând, mai ales în timpul turneelor, încearcă să stea cât mai mult timp fără să mănânce pentru a nu irosi energia ca să digere alimentele. Așa că adună ușor 16 ore în care nu bea decât apă și ceai.

Dimineața o începe cu un pahar cu apă fierbinte cu puțină lămâie. În cel mai rău caz o folosește temperatura camerei pentru că nu vrea ca organismul lui să consume energie încălzind apa. În aceeași perioadă a zilei bea neapărat suc de țelină.

La micul dejun, bea un smoothie cu alge, spanac, spirulina și diferite fructe precum și alte suplimente. Uneori mănâncă și fructe, iar jurnaliștii au aflat că a renunțat complet la tot ce conține zahăr, fabricat industrial. Tot la prima masă a zilei mănâncă musli organic fără gluten, cu ovăz, fructe și două linguri de miere de Manuka.

Masa de prânz se bazează pe carbohidrați și preferă quinoa, orez sau paste, întotdeauna fără gluten și cartofi fierți. Uneori gustă și o carne slabă, iar la cea roșie a renunțat de ani buni.

Cina se axează pe supe de legume, iar proteina o ia din salate, în special din tofu. Aici adaugă și o garnitură din plante sau legume. Djokovic are și câteva gustări unde mănâncă de obicei nuci sau migdale și un fruct.

Djokovic a câștigat 94 de turnee ATP, iar cele 23 de Grand Slam sunt următoarele: zece la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023), şapte la Wimbledon (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022), trei la US Open (2011, 2015, 2018), trei la Roland Garros, (2016, 2021, 2023).