Secretul îngropat sub Hotelul Intercontinental. De ce clădirea e foarte rezistentă la cutremure
Hotelul Intercontinental din centrul Capitalei este una dintre minunățiile arhitecturale ale comunismului, chiar dacă nu ești impresionat când te uiți la clădire din afară.
Clădirea hotelului Intercontinental din București a fost construită între anii 1968 – 1971. La baza blocului s-au aflat planurilor a trei arhitecți, Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag și I. Moscu. Deschiderea oficială a fost organizată pe 23 mai 1971. În banii de atunci, investiția în ridicarea Intercontinental a fost de aproximativ 6 milioane de dolari. Din acei bani, s-au obținut 24 de etaje cu 283 de camere.
Conform unei legende care face valuri printre amatorii de senzațional, hotelul Intercontinental ar fi construit pe un sistem de roți. Ideea din spatele acelui zvon avea ca motivație o rezistență sporită la cutremure. Adevărul nu este însă atât de simplu. „Legenda aceea cum că Intercontinentalul ar fi construit pe roţi este falsă. Dacă era astfel, era de mult la Piaţa Unirii”, a explicat pentru adevarul.ro Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP).
Zvonurile legate de fundația Intercontinental au la baza cutremurul de mare amploare din 1977, care a dărmat numeroase clădiri din București și a dus la foarte multe decese. În cazul hotelului dat în folosință de șase ani însă, nu s-au observat decât vreo două geamuri sparte la etajul 19 și 21, la care s-au adăugat niște farfurii sparte din restaurant.
Explicația legată de rezistența sporită la cutremure a hotelului Intercontinental are însă legătură cu zona Capitalei în care a fost amplasat. Conform specialiștilor, hotelul se află într-o zonă cu risc seismic redus, din cauza lipsei de pământ nisipos din fundație. În opinia experților, un seism major în București afectează în mare parte zona de nord a orașului. Clădirile din acea zonă ar prelua șocul cel mai puternic.
Una peste alta, având în vedere numărul imens al clădirilor locuite cu risc seismic din Capitală, nu cred că-și dorește nimeni un nou cutremur doar pentru a vedea dacă Intercontinental va rămâne, în mod miraculos, în picioare.