Secretul fripturii fragede și suculente. Greșeala pe care românii o fac, înainte să o bage la cuptor
Friptura e unul din cele mai așteptate preparate de la masa de sărbători. Indiferent dacă alegi sau nu să respecți tradițiile și să pui pe masă rețetele românești ori cele din alte gastronomii, friptura își faci oricum apariția la felul al doilea. Ce greșeală fac mulți români?
Rețetă pentru o friptură perfectă
Friptura nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor. Fie că e de porc, vită sau pui/curcan, oamenii o adoră la felul al doilea. Secretul unei fripturi fragede constă în marinarea ei ca la carte. Procedeul a fost folosit în trecut pentru conservarea ei, dar azi are rolul doar de a frăgezii și aromatiza carnea. Mulți aleg să o pună peste noapte la frigider alături de condimentele favorite, dar dacă nu ai timp sau nu vrei să acorzi atât de multă vreme acestui pas e în regulă dacă o lași la rece și 1-2 ore. Uleiul de măsline e important, pentru că te ajută să ajungi peste toate bucățile de carne cu ingredientele preferate.
Ingrediente
1,5 kg carne superioară de vită
2 cepe
2 morcovi
2 fire ţelină verde
1 căpăţână usturoi
1 crenguţă cimbru
1 lingura piper amestec
sare
ulei
Ingrediente potrivite în funcție de carne
- Carnea de pui sau de curcan
Una dintre cele mai facile metode de marinare a cărnii, în special de pui sau de curcan, este marinarea în iaurt, în care adăugaţi condimentele preferate: ierburi aromatice (sau mixuri): cimbru, busuioc, rozmarin, tarhon, oregano. Alte condimente potrivite sunt coriandrul măcinat, piperul alb, turmericul, boiaua dulce şi iute, boiaua afumată, chimionul pudră, scorţişoara măcinată. -
Carnea de vită
Friptura de vită nu este un preparat comun de Crăciun în bucătăria românească, dar poate fi pregătită pentru Revelion. Ierburi aromatice precum rozmarin şi cimbru completează aroma cărnii de vită, iar pentru un preparat deosebit se pot adăuga condimente din bucătăria asiatică: sos de soia, piper Sichuan, coriandru, 5 Spices, zahăr brun.
De asemenea, pentru acest tip de carne albă este perfect sucul de lămâie: frăgezeşte carnea, iar prin reacţiile chimice din timpul coacere se şi rumeneşte foarte frumos.
- Carnea de porc
Pentru carnea de porc se pot folosi cimbru, rozmarin, dar şi maghiran sau salvie. Aroma celei din urmă este extrem de puternică şi contrabalansează grăsimea cărnii. De obicei, carnea de porc se marinează în vin (uneori în bere), în care se pooate adăuga şi puţin oţet din vin, pentru o mai bună frăgezire. Carnea de porc are nevoie de sare din belşug, piper negru (boabe sau măcinat), ienibahar boabe, mult usturoi, dar putem folosi şi foi de dafin. Atât pentru pui, cât şi pentru porc, se poate adăuga în marinadă (Sursa: exquis.ro)