Secretul croaților pentru cele mai bune sarmale. Ingredientele surpriză pe care le folosesc în preparat
Gospodinele din Croația pregătesc sarmale într-un mod cu totul deosebit. Sigur nu știai trucul pus în aplicare de acestea pentru a da savoare preparatului. Lămâia, scorțișoara și alunele sunt ingrediente ce trebuie neapărat folosite, dacă vrei să te bucuri de sarmale cu totul speciale.
Sarmalele nu sunt de origine românească, nici turcă
Deși mulți spun că sarmalele sunt preparate tradiționale pentru români, adevărul nu este acesta. Rădăcinile concrete ale rețetei nu sunt bine cunoscute, cu toate că denumirea preparatului este turcească, sarmak înseamnând rulou.
Există multe variante de a prepara sarmale. În țara noastră, gospodinele le prepară, în general, respectând aceeași regulă, ce presupune pregătirea unei compoziții de carne ce urmează să fie rulată în frunze de varză sau de vie, în funcție de preferințe.
Cum să prepari sarmale ca gospodinele din Croația
Compoziția pentru sarmale se pregătește în țară la noi din carne și orez, urmând să fie condimentată cu ingredientele preferate. Frunzele de varză (murate sau fierte din timp) sau de vie sunt cele în care se învelește compoziția, pentru a lua forma unui rulou.
Mulți români sunt fani ai sarmalelor. Această mâncare nu lipsește niciodată de pe masă, de sărbători. Nu este deloc dificil să o prepari. Gospodinele folosesc tot felul de trucuri pentru a-i oferi o aromă deosebită. Astăzi însă, îți vom explica cum să faci sarmale ca în Croația.
Ce ingrediente deosebite folosesc bucătăresele din Croația
Pentru sarmalele gătite de gospodinele din Croația, ai nevoie de o compoziție care să fie compusă din carne de porc, șunculiță și cârnați. Nu se folosește deloc orez. Compoziția trebuie aromatizată cu sare, piper, suc de roșii sau alte ingrediente preferate, în funcție de gust.
Pentru învelirea compoziției nu se folosesc frunze de vie niciodată. Frunzele de varză (nemurate, însă fierte) sunt folosite pentru a forma sarmalele sau cele de sfeclă. În ambele cazuri, frunzele se pun la fiert în apă cu lămâie, scorţişoară şi alune, pentru a le oferi o savoare deosebită.
Rețeta croaților pentru sarmale. Ingrediente și preparare
- 1 kilogram de carne de porc tocată
- 100 grame șunculiță și cârnați
- 150 ml de apă
- condimente: sare, piper, suc de roșii sau altele
- 2 verze sau frunzele de la 2 sfecle roșii
- lămâie, scorţişoară, alune
- Se dă carnea de porc prin mașina de tocat.
- Se adaugă șunculița și cârnații în compoziție, rumenite anterior.
- Se condimentează compoziția cu sare, piper sau alte ingrediente.
Se adaugă 150 ml de apă în compoziție și se amestecă ingredientele. - Se pregătesc frunzele de varză sau de sfeclă, punându-se la fiert, în apă.
- Se adaugă în apa cu frunze de varză sau sfeclă lămâie, scorţişoară și alune.
- Se pun frunzele la răcit, după ce au fiert, apoi se ia câte una în mână și se umple.
- Se adaugă compoziție în fiecare frunză și se înfășoară sub formă de rulori.
- Se îndesează rulourile la ambele capete.
- Se repetă pașii (7)-(8), până când se termină compoziția pentru sarmale.
- Se toacă frunzele rămase și se așază pe fundul oalei de gătit.
- Se adaugă sarmalele și se aranjează în formă circulară, în straturi suprapuse.
- Se introduc, printre sarmale, alte condimente, inclusiv sucul de roșii.
Sarmalele ca în Croația sunt gata. Pot fi consumate după ce au fiert la cuptor, timp de 2-3 ore. Se pot servi în forma propriu-zisă sau alături de alte preparate, în funcție de preferințe.