Secretul chiftelelor fragede și delicioase. Ce trebuie să pui în compoziția de carne tocată
Chiftelele sunt un fel de mâncare foarte popular în România. Fie că le consumi ca atare, prăjite, sau cu sos de roșii, ele sunt simplu de făcut și foarte delicioase.
Ingredientul secret pentru chifteluțe pufoase
Pentru chiftele fragede și delicioase ai nevoie de carne proaspătă tocată de vită și porc. Porcul adaugă grăsime, lucru care va frăgezi chiftelele și le va face delicioase. Carnea de vită este gustoasă și adaugă textură.
Cu toate acestea, există un ingredient secret pe care marii bucătari îl adaugă la compoziția de chiftele pentru ca acestea să iasă pufoase, fragede și delicioase.
Pe lângă ierburile aromatice din chiftele, precum pătrunjel, boia dulce, puțin cimbru și busuioc, în compoziția de chiftele se adaugă și puțină apă minerală.
Bulele din apa carboazoasă ajută chifteluțele să fie fragede. Un alt truc, dacă vrei chiftele crocante, este să le dai prin pesmet înainte de a le prăji sau a le coace în cuptor.
Rețetă de chiftele fragede
- 400 g carne de vită slabă tocată
- 400 g carne de porc tocată
- 1/2 lingură sare
- 1 linguriță piper
- 1 lingură boia dulce
- 7 căței de usturoi
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 3 cartofi medii
- 1 linguriță busuioc uscat
- 1 vârf cuțit cimbru uscat
- 1 linguriță praf de usturoi
- 1 linguriță ulei de măsline
- 3 ouă medii
- 100 ml apă minerală
- 3 felii de pâine
- pesmet (opțional)
- ulei pentru prăjit
- 1 legătură pătrunjel
Cum se prepara
Se amestecă carnea tocată cu toate condimentele, feliile de pâine înmuiate în apă și stoarse, cartoful și morcovul ras, ceapa tocată mărunt și usturoiul dat prin răzătoare. Se adaugă uleiul, apa minerală, ouăle și se frământă bine toată compoziția. Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
Între timp, se pune ulei la încins într-o tigaie. Se formează biluțele și se dă fiecare prin pesmet, apoi se pune la prăjit. Fiecare chifteluță se gătește pe toate părțile până este rumenă și gătită în interior.
Se scot chiftelele pe o farfurie pe care ai pus un șervet de bucătărie absorbant, astfel încât excesul de ulei să se scurgă.
Chifteluțele se pot pune apoi în sos de roșii și se pot servi ca atare, cu pâine sau piure de cartofi. Alternativ, poți face sandvișuri cu chiftele, cașcaval și ceapă murată sau le poți servi alături de o garnitură de orez sau legume la cuptor.
Chifteluțele se păstrează bine la frigider și vor fi la fel de fragede și peste câteva zile. Dacă te-ai săturat de ele, poți să le sfărâmițezi, să le amesteci cu un sos de roșii și să gătești spaghete. Amesteci totul împreună și ai obținut spaghete bolognese. Rade parmezan deasupra și servește cu un pahar de vin alb.