Secretul celor mai fragede croissante. Vor ieși la fel ca la restaurant
Sunt delicioase, perfecte de savurat la micul dejun, lângă o ceașcă de cafea, un răsfăț culinar ce ne duce cu gândul la o vacanță în Franța. De acum, le vei putea prepara acasă, fără emoții că ai putea da greș. Îți dezvăluim secretul celor mai fragede croissante. Vor ieși la fel de bune ca la restaurant!
Rețetă croissante
De acum, vei aduce o mică parte din Franța chiar la tine în bucătărie! Urmând pașii de mai jos, te vei putea bucura oricând dorești de un adevărat răsfăț pentru papilele tale gustative.
Nu este un preparat recomandat celor fără experiență în bucătărie, fiindcă vorbim totuși despre un proces laborios ce necesită puțină îndemânare, însă, cu puțină practică, oricine poate deveni un maestru.
Croissantele se fac dintr-un aluat dospit, bogat în unt, întins într-un strat subțire și apoi rulat și pliat în mai multe straturi. De fapt, tocmai această tehnică de pliere repetată este cea care le dă textura aspectul caracteristice, cu straturi distincte.
Ingrediente:
- 500 de grame făină
- 20 de grame drojdie proaspătă
- 50 de grame zahăr
- 10 grame sare
- 250 de mililitri apă la 20°C
- 200 de grame unt rece
- un ou pentru uns
- zahăr pudră – opțional, pentru presărat deasupra
Te-ar putea interesa și: Câte calorii are, de fapt, un croissant de la Lidl. Nu o să mai mănânci aşa ceva
Mod de preparare croissante
În bol suficient de mare, se amestecă făina, zahărul și sarea. Apa se pune pe foc, iar când devine călduță, se adaugă drojdia. Amestecă până când se dizolvă complet.
Amestecul de dojdie cu apă se toarnă peste ingredientele uscate și se frământă ușor, până obținem un aluat omogen.
Bolul se acoperă apoi cu un prosop curat și se lasă aluatul să crească la loc cald pentru aproximativ 1-2 ore sau până când se dublează în volum.
Secretul celor mai fragede croissante este untul. Acesta se taie în bucăți, se întinde și modelează în formă de dreptunghi având grijă să menții untul rece. Înfășoară-l în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru a se întări.
Urmează apoi rularea. Aluatul se întinde în forma unui dreptunghi mare pe suprafața de lucru presărată înainte cu făină. Marginile trebuie să fie cât mai drepte și uniforme.
Bucata întărită de unt se așează în mijlocul aluatului și se împachetează complet cu acesta, fără să rămână goluri sau crăpături.
Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un dreptunghiul lung și subțire. Trebuie să fie strâns și uniform.
Se pune la frigider timp de zece minute.
Întreaga operațiune se repetă de încă două ori, cu respectarea timpului de odihnă între fiecare ciclu.
Se taie apoi în bucăți de aproximativ 8-10 cm lungime și se formează fiecare bucată în forma clasică de croissant, întorcând capetele spre interior și dându-i forma de semilună.
Fiecare croissant format se așează pe tava de copt acoperită cu hârtie de copt și se lasă să crească la loc cald pentru aproximativ 1-2 ore sau până când se măresc în dimensiune.
Se bate oul într-un bol mic. Se ung cu el croissantele, folosind o pensulă de patiserie. Acestea se lasă la copt timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. După ce se răcesc, sunt gata să fie savurate!
Te-ar putea interesa și: Cât a plătit un american pe un mic-dejun în București. A filmat totul