Secretul celor mai bune savarine. Rețeta e simplă și trebuie încercată

de: Ana Chivu
07 09. 2022

Savarinele amintesc tuturor de copilărie. Din păcate, cei mai mulți care le-au gustat în cofetăriile din anii ’90 sau 2000 nu mai găsesc aceeași aromă ca atunci. Cel mai bine este să le faci singur acasă pentru ca totul să fie pe placul tău. Multe gospodine se feresc în special să gătească preparatul acesta pentru că este unul delicat. Există câteva trucuri care îți sar în ajutor dacă vrei să le faci o surpriză celor dragi. Iată o rețetă simplă care cu siguranță o să îți iasă din prima!

Rețetă de savarine: trebuie să o încerci și tu

Savarinele sunt cele mai iubite prăjituri ale copilăriei. Acestea erau mereu prezente în vitrinele cofetăriilor din anii trecuți. Majoritatea își amintesc de ele cu drag, dar nu mai găsesc același preparat în magazine.

Pentru a te bucura de o savarină așa cum dorești, cel mai bine este să respecți rețeta de mai jos și să îți prepari singur produsul la care visezi. Secretul este să lași aluatul copt să se odihnească peste seară înainte să pui siropul.

  • Ingrediente

-500 g făină
-2 ouă
-50 g zahăr
-un praf de sare
-7 g drojdie uscată (sau 20 g proaspătă)
-200 ml lapte cald
-ulei sau unt moale maximum 50 ml

  • Decor

-1 l smântână pentru frișca (32% grăsime)
-100 g zahăr pudră
-vanilie
-dulceață de trandafiri, căpșune, zmeură, fructe proaspete sau jeleu

  • Sirop

-1 l apa
-400 g zahăr
– rom
-coaja de portocală rasă
-biluțe de ciocolată

Mod de preparare

Amestecă făina cu drojdie uscată și pune ouăle într-o gaură pe care o faci în mijloc. Adaugă laptele călduț și sarea, ulterior frământă până când toate ingredientele se omogenizează. Pune ulei în palme și mai frământă aluatul până se desprinde de mână. Acoperă cu un șervet și lasă la dospit.

Rupe în bucăți coca și pune bilele în forma specială pentru savarine. Coace formele la 180 de grade pentru 30 de minute. Lasă la răcit peste noapte și a doua zi însiropează fiecare savarină. Bate bine frișca pe care o poți face mai gustoasă cu ajutorul unei creme de vanilie.

Pune jumătate din fiecare cremă și omogenizează bine, ulterior umple fiecare bilă și acoperă vârful cu dulceața aleasă de tine sau cu jeleul făcut în casă. Nu uita să razi puțină coajă de lămâie peste jeleu pentru puțină prospețime. Poți să adaugi și câteva frunze de mentă pentru o imagine fantastică.

Este recomandat să lași savarinele să prindă siropul pentru cel puțin două ore la rece. Dacă vrei să faci ceva special pentru micuții din familie, specialiștii recomandă să înlocuiești dulceața de fructe cu ciocolată.