Secretul bunicii pentru cea mai bună colivă. Ingredientul special pe care să îl adaugi. Va schimba radical gustul
Nu este un simplu desert, ci un preparat tradițional cu o semnificație specială pentru credincioșii din toate colțurile țării. Fiecare familie are propria rețetă, transmisă din generație în generație. Dacă îți dorești rezultate spectaculoase, acesta este ingredientul care garantează cea mai bună colivă.
Secretul bunicii pentru cea mai bună colivă
Pentru creștini ortodocși, pomenirea celor care nu mai sunt printre noi este o parte importantă, dacă nu chiar centrală a credinței. Celebrarea vieții celor pe care i-am pierdut se face nu doar prin gânduri și rugăciuni, ci și prin pachetele pregătite, sfințite la biserică și oferite celor nevoiași, iar coliva nu poate lipsi.
Cu toate că, la prima vedere, rețeta nu pare deloc complicată, vei vedea că sunt multe etape ale preparării în care poți da greș, riscând ca rezultatul final să fie lipsit de aromă. Un ingredient secret îi va schimba însă complet gustul.
Fiecare familie are propria variantă de rețetă, ce ajunge să fie transmisă din generație în generație. Oricare ar fi modificările făcute de gospodine, câteva sfaturi și trucuri sunt universal valabile.
Înainte de a fi pus la fiert, tradiția cere ca grâul să fie spălat în nouă ape, reprezentând cele nouă cete îngerești. Se pune apoi în vasul în care va fierbe, adăugându-se apă astfel încât lichidul să îl acopere și să îl depășească cu două degete și un praf de sare.
Ingredientul ce nu ar trebui să lipsească
Când apa începe să dea în clocot, se dă focul la minim și se lasă în jur de două, chiar trei ore. Cât este pe foc, grâul nu trebuie amestecat, altfel riscăm ca boabele să se sfărâme și să obținem textura unui terci.
După ce este luat de pe foc, vasul se acoperă cu un prosop uscat și curat și se lasă la răcit, de preferat peste noapte.
Apoi, se adaugă în grâul fiert nucă măcinată, nucă tocată, celelalte mirodenii – alese în funcție de preferințe (coajă de lămâie, zahăr vanilat, esență de rom, stafide, nucă de cocos, drajeuri sau bomboane etc) și ingredientul secret: mierea polifloră. Aceasta va oferi colivei o aromă deosebită.
Ingredientele se amestecă ușor, până obținem o compoziție omogenă și este gata de decorat.