Secretul bine ascuns al „prințișorului” Ceaușescu: detalii din viața de huzur a beizadelei comuniste
Nicu Ceaușescu a rămas în amintirea românilor drept răsfățatul cuplului de dictatori Elena și Nicolae Ceaușescu. Nicu Ceaușescu era cunoscut drept beizadeaua familiei, a dus o viață de huzur, dar a avut și un secret pe care regimul comunist a încercat să-l țină bine ascuns.
Circulă multe povești siropoase din perioada comunistă care îl au în prim plan pe Nicu Ceaușescu. Ar fi dus o viață de desfrâu, ar fi dat petreceri zgomotoase și s-ar fi bucurat de toate privilegiile obținute prin faptul că făcea parte din familia cuplului de dictatori.
Părinții săi conduceau România, iar el căuta doar să se distreze. Nicu Ceaușescu trebuia, însă, să și facă ceva, să-și adauge ceva în portofoliu. Studiile sale sunt învăluite în ceață, dar regimul a făcut tot posibilul să-i ofere un statut.
El a urmat cursurile Școlii de Aviație Boboc, dar cei care au trăit acele vremuri susțin că Nicu Ceaușescu făcea doar act de prezență. A obținut repede brevetul de pilot, mult prea repede, iar în rest se ocupa doar de petreceri.
Secretul „prințișorului” Ceaușescu: ce a încercat să ascundă regimul
Dezvăluirile despre beizadeaua comunistă vin de la cei care l-au cunoscut. Unul dintre ei e fostul pilot de aviație, colonelul în rezervă Marcel Smoleanu, pilot al Bazei aeriene Boboc în perioada în care Nicu Ceaușescu urma cursurile Școlii de Aviație.
”În 1976 circula o legendă precum că a terminat facultatea în Anglia şi că regina i-ar fi făcut cadou un avion de mici dimensiuni. Ar fi venit cu el în ţară. După ce terminase facultatea, l-a chemat ministrul apărării să-l întrebe, pentru că îi venise sorocul să facă armata cu termen redus, unde vrea să meargă în armată. El a zis că la Boboc, pentru că vrea să ia şi brevetul de pilot. Şi aşa ne-am trezit cu Nicu Ceauşescu la unitate”, povesteşte Marcel Smoleanu, potrivit Adevărul.
Nicu Ceauşescu avea 25 de ani când s-a apucat de cursuri și se pare că a obținut brevet de pilot în doar șase luni. Un secret pe care regimul a încercat să-l țină ascuns. Mai ales că „profesorii” săi erau bine instruiți de la început.
”Înainte s-au făcut pregătiri, să avem grijă ce vorbim, unde vorbim. Secretarul comitetului de partid i-a spus personal comandantului unităţii de aviaţie: Burlacule, după ce pleacă tovarăşul, tu nu ai să mai rămâi aici. Asta este clar. Ori ajungi să te promovez, ori dau cu tine de pământ. Vezi cum iese treaba în astea şase luni de zile”, povesteşte Marcel Smoleanu.
Nicu Ceaușescu o ținea mai mult în petreceri
Elevul Nicu Ceaușescu avea parte de un regim privilegiat. Venea când dorea la cursuri și avea liber la toate distracțiile pe care le cerea. Organiza petreceri în unitate și parade cu maşini scumpe. Românii de rând nu știau nici măcar că există asemenea autoturisme în România.
”Când făcea chefuri, venea o Volgă carosată din care descărcau lăzi şi coborau nişte gagicuţe. Făcea petrecerile cu secretarul de partid, cu contrainformatorul, cu medicul şef. Pe comandant niciodată nu l-am văzut. Spre dimineaţă se îmbarcau în maşini şi plecau. Şi maşinile erau boala lui. Avea un Renault 16, care era regina şoselelor în acea vreme, şi un Audi despre care noi nici nu auziserăm. Pe amândouă la ţinea la unitate. A venit odată cu Audi când noi eram în hangar şi a ajuns până în poartă de-am zis că praf se face. Când a trântit o frână, a îngheţat maşina foarte aproape de poarta hangarului. Pe Renault avea un radiotelefon prin care vorbea direct cu taică-su”, mai povestește Marcel Smoleanu.