Secretul ardeilor copți la borcan. Ce nu trebuie să lipsească, așa vor ieși foarte gustoși
Cum poți să faci niște ardei de excepție? Cei mai buni pentru sezonul rece sunt cei copți pe care îl poți pune la borcane. Ce ingrediente nu trebuie să-ți lipsească și cum trebuie să procedezi? Ai mai jos toate detaliile.
Rețetă pentru ardei copți la borcan
Multe dintre gospodine își pregătesc acum proviziile pentru sezonul rece. Majoritatea românilor adoră legumele puse la borcan în oțet sau în saramură. Printre cei mai adorați sunt de departe ardeii grași sau capia pe care trebuie mai întâi să îi prepari ca la carte.
Aceștia pot fi folosiți alături de anumite preparate, sau chiar în diverse mâncăruri ca o bază. Ei își pot păstra aromele proaspete chiar și la câteva luni distanță de când au fost făcuți.
- Ingrediente:
4 kg ardei capia;
350 ml oțet;
100 ml ulei;
3-4 căței de usturoi;
2 linguri de zahăr;
O lingură boabe de muștar;
O lingură de sare;
O lingură boabe de piper
Mod de preparare
Ardeii se coc în cuptor, pe grătar sau direct pe o plită în aer liber. Aceștia se acoperă cu o folie și se lasă la răcit. Condensul care se formează te va ajuta ulterior să îi cureți mai ușor de coajă. Un pas important este să-i lași la scurs pentru că astfel procesul de conservat riscă să nu iasă.
Ardeii curățați se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în timpul scurgerii. Alături poți să pui boabe de piper, boabe de muștar, usturoi felii sau bețe de pătrunjel. Dacă vrei să aibă o tentă picantă este recomandat să arunci în fiecare borcan și câteva bețe de hrean.
Pune oțetul, ulteiul, sarea și piperul la fiert preț de 10 minute, ulterior toarnă lichidul peste legumele așezate frumos în recipiente. Lasă borcanele la răcit, după care poți să le depozitezi în cămară.
Altă rețetă utilă pentru gospodine
Pentru alte arome poți încerca aceeași rețetă, dar cu ingredientele de mai jos. Noua modalitate pe care ai putea să o încerci conține zahăr. Majoritatea românilor adoră ca peste iarnă să consume multe alte legume murate precum: conopidă, varză albă, gogoșari, pepenași, roșii coapte, roșii verzi sau sfeclă cu morcovi. Ele se mănâncă alături de mâncăruri mai grase sau în platouri tradiționale cu mai multe sortimente de cărnuri și brânzeturi.
- Ingrediente:
2 kg ardei capia;
200 ml oțet;
200 ml ulei;
150 gr zahăr;
200 ml apă;
4-5 căței de usturoi;
1 lingură sare grunjoasă;
O lingură boabe de muștar;
4 foi de dafin;
O lingură boabe de piper.