Secrete pentru o ciorbă de perișoare ca la mama acasă. Ingredientele care îi dau un gust divin
Ciorba de perișoare este o mâncare tradițională care rareori lipsește de pe mesele românilor, nu doar la ocazii speciale, ci și în viața de zi cu zi. În funcție de zona țării, rețeta poate fi diferită, dar gustul este mereu divin.
Cum să faci cea mai bună ciorbă de perișoare
Astăzi vă vom prezenta o rețetă de ciorbă de perișoare pe care trebuie să o încercați. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:
- 1 kg carne de vițel
- 120 g făină
- 4-5 ouă întregi
- 120 g orez
- 3 linguri cu vârf de ceapă tocată mărunt
- mărar
- pătrunjel
- sare
- piper
- cimbru uscat
- vegeta, după gust
Pentru zeamă:
- 2-3 kg oase de vițel sau de porc
- 2-3 l de borș
- 1-2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 țelină
- 2-3 cepe
- 2 ardei grași
- 100 g pastă de tomate
- 1 kg roșii proaspete
- 4-5 l de apă
- 4 gălbenușuri
- 400 ml smântână
- sare
- 2 legături leuștean
- 1 legătură țelină verde
- 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare
Mai întâi vom pregăti compoziția pentru perișoare. Dăm prin mașina de tocat carnea de vițel și se amestecă cu făină, ouă, orez, ceapă tocată mărunt, verdeaţă şi condimente. Frământăm bine și acoperim cu castronul şi se pune la rece în frigider.
Spălăm oasele, le opărim şi se pun la fiert cu apă rece şi sare. În momentul în care dau în fiert, se spumează. Ar trebui fierte timp de 2-3 ore, după care strecurăm zeama în alt vas.
Cât timp fierb oasele ne ocupăm de zarzavat și curățăm, spălăm și tăiem în bucăți mici ceapa, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, ţelina și ardeii. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se taie cubuleţe, în timp ce pasta de tomate se diluează cu puţină zeamă.
Borșul se fierbe și se strecoară, verdeața o spălăm și o tocăm mărunt. În tot acest timp ne ocupăm și de perișoare. Se trec prin făină, se rotunjesc şi se aşază pe platouri colbăite cu făină.
Punem în supa de oase zarzavatul pregătit, iar când legumele sunt aproape fierte, adăugăm perișoarele. Amestecăm totul ușor pentru a nu se lipi perișoarele și lăsăm la fiert circa 20 de minute.
După cele 20 de minute adăugăm pasta de tomate, roşiile, sarea, borşul şi verdeaţa tocată mărunt și mai lăsăm încă 5 minute. După, se închide focul şi se drege ciorba cu 4 gălbenuşuri frecate cu 400 ml smântână. Poftă bună!