Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, o nouă lovitură pentru români: „Două săptămâni de carantină ar face minuni”

de: Rosu Ioana
07 04. 2021

Andreea Moldovan este una dintre figurile publice cu convingeri puternice cu privire la efectele miraculoase ale carantinei. Îngrijorată de explozia cazurilor de Covid-19, secretarul de stat în Ministerul Sănătății consideră că această restricție este una dintre cele mai importantemăsuri care ar putea reduce riscul de transmitere comunitară a virusului.

Cum ar putea dispărea noul coronavirus

Andreea Moldovan consideră că fiecare cetățean ar trebui să știe ce are de făcut după un an de restricții și pandemie. Aceasta consideră că în primul rând, oamenii ar trebui să evite aglomerațiile care îi expun foarte mult. O altă măsură eficientă, dar care sperie, este carantina totală pentru o perioadă de două săptămâni, timp în care virusul ar putea să dispară.

“Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni.

Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Oamenii se tem de constrângeri

Cu privire la introducerea carantinei, Andreea Moldovan consideră că este o situație delicate, mai ales din punct de vedere al reticienței cetățenilor, dar și din punct vedere economic. Aceasta a fost întrebată ce părere are despre faptul că nu a reușit să-și convingă colegii să ia o asemenea măsură drastică.

“Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe.

Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a concluzionat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, pentru DigiFM.

În cursul zilei de ieri, Andreea Moldovan a anunțat faptul că intervențiile care nu reprezintă o urgență ar putea fi amânate, astfel încât, paturile nefolosite să fie trimise către secțiile Covid. Aceasta a subliniat că pacienții cu urgențe chirurgicale nu vor fi afectați. Decizia a fost luată în urma discuțiilor cu managerii și reprezentanții DSU și se adresează în special spitalelor de stat.

„Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi. De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe”, a declarat Andreea Moldovan, la Digi24.