Secretul de sub Pământ despre care nimeni n-a vorbit până acum
Chiar dacă am început deja să căutăm viață pe alte planete, sunt o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre Pământ. Iată unul dintre ele.
În ultimii 10 ani s-a derulat o cursă pentru răspunsuri. Ce fel de viață e sub Pământ? Cercetătorii care caută să afle lucrează în cadrul proiectului internaţional Deep Carbon Observatory (DCO).
Sunt peste 1.000 de cercetători din 52 de ţări. La final, proiectul DCO ar trebui să descopere și clasifice formele de viață din „biosfera din adâncuri”. E viața pe care n-o vedem, de care nu știm, dar care există pe Pământ. Așa cum zic specialiștii, e un misterios angrenaj de ecosisteme vii care se succed între suprafaţa şi mantaua terestre.
Cercetătorii DCO cred că e vorba de milioane de specii microbiene. Acestea au apărut la puţin timp după formarea planetei. Implicit, de miliarde de ani aşteaptă să fie descoperite.
DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei. Da, asta înseamnă că sub Pământ e o lume de care nu avem habar și care ne-ar putea oferi răspunsuri pentru multe alte căutări.
„Chiar şi în întuneric şi în condiţii dificile, cu surse de energie limitate, ecosistemele intraterestre au evoluat în mod unic şi au rezistat de-a lungul milioanelor de ani”, a comentat Fumio Inagaki, geomicrobiolog din cadrul DCO. „Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi în subsolul altor planete, aşa cum este Marte”, a adăugat el, citat de Agerpres.
Ca să afle secretele din subteran, oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine. De acolo au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume.
Datele obţinute astfel arată că biosfera din adâncuri are un volum de aproximativ 2,3 miliarde de kilometri cubi. Asta înseamnă aproximativ dublul volumului oceanului planetar. Totodată, adăposteşte aproximativ 70% din bacteriile şi organismele unicelulare archaea care trăiesc pe Pământ.
Unele astfel de microorganisme extremofile reuşesc să populeze nişe de mediu aparent incredibil de ostile vieţii. Spre exemplu, organismul monocelular Geogemma barossii trăieşte în hornuri hidrotermale pe fundul mărilor şi oceanelor, proliferând la temperaturi de peste 120 de grade Celsius.
Oamenii de ştiinţă au găsit microorganisme la cinci kilometri adâncime în subteran şi până la 10,5 kilometri sub apă.