Seceta face ravagii în România. Ce repercursiuni crunte vor fi asupra noastră
Din datele raportate de Ministerul Agriculturii la finalul acestei veri reiese că am avut un an agricol de excepție. Cu toate acestea, seceta din august și început de septembrie au dovedit contrariul. Ultima raportare a Comisie Europene indică probleme la culturile de pășuni și toamnă.
Impactul negativ al secetei asupra culturilor
Unele regiuni din sud și sud-estul Europei precum Ungaria, Italia, România, Grecia, Bulgaria și sudul Turciei, se confruntă cu secetă, de cele mai multe ori însoțite de temperaturi ridicate, având un impact negativ asupra culturilor de vară. Comisia Europeană a plasat țara noastră la categoria statelor cu risc.
De asemenea, Comisia atrage atenția și asupra condițiilor în care se află pășunile din Bulgaria, Italia, Ungaria, sudul României și unele regiuni din centrul Greciei care au avut o productivitate sub medie.
„În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii europeni.
Producții mai mari la floarea-soarelui și sfecla de zahăr
Floarea soarelui se recoltează în septembrie, iar prognoza arată mult mai bine decât în luna iunie, atunci când a fost estimat un randament de 2,18 tone la hectar. Analiștii Comisiei Europene estimează un randament de 2,61 tone la hectar, adică cu 54% mai mult față de anul trecut.
Prin urmare, fermierii locali ar putea avea a treia cea mai mare creștere din UE. Asta dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani, după Franța și Germania și cea mai mare creștere dacă ne raportăm la culturile de anul trecut.
Ultima prognoză a recoltei de sfeclă de zahăr indică un plus de 33,3 tone la fiecare hectar față de estimarea din luna iunie. Conform datelor, fermierii pot obține 46,3 tone le hectarul de sfeclă, adică cu 15% peste media ultimilor cinci ani. Țara noastră ar putea înregistra cea mai mare creștere a productivității din UE, dacă ne raportăm la media ultimilor cinci ani.
În ceea ce privește soia, care se recoltează în septembrie – octombrie, Comisia Europeană nu își schimbă părerea și rămâne la aceleași estimări ca și la începutul verii. Este vorba despre un randament de 2,4 tone la hectar, adică cu 2% în plus față de media ultimilor cinci ani.