Se vor da pensii aproape duble pentru acești români. Cine sunt seniorii care vor primi măriri substanțiale

de: Ștefan R. Apostol
01 04. 2024

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și publicarea noii formule de calcul, Ministerul Muncii anunța o creștere a pensiilor cu până la 80% pentru o anume parte a acestor categorii sociale. Cu alte cuvinte, se vor da pensii aproape duble pentru acești români. Citește mai departe și află cine sunt seniorii care vor primi măriri subtanțiale, conform ministrului Muncii.

Ministerul Muncii anunță că se vor da pensii aproape duble pentru acești români

Deși pare ca un anunț populist și electoral, conform calculelor făcute de Ministerul Muncii, în baza noilor norme prevăzute în Legea Pensiilor, în septembrie vor exista majorări considerabile, ceea ce putem spune că este o veste majoră pentru pensionari.

Deja o primă majorare a avut loc de la 1 ianuarie 2024, iar așa cum preciza Simona Bucura Oprescu, „Septembrie este al doilea moment majorării pensiilor.”

„Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, adică înainte de luna septembrie.

Septembrie este al doilea moment majorării pensiilor. Primul a fost 1 ianuarie, când am avut majorarea cu 13,8%, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2032.

Al doilea moment important este luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari, după estimările colegilor noștri de la Casa de Pensii.”

Cine sunt seniorii care vor primi măriri subtanțiale

Tot la începutul acestui an, după promulgarea legii și a normativelor de calcul, Ministrul Muncii vorbea despre tot ce trebuie să ştie pensionarii, cu privire la majorările anunțate, precum și faptul că se vor da pensii aproape duble pentru acești români. Tot atunci, ministrul a precizat și cine sunt seniorii care vor primi măriri subtanțiale, făcând referire în mod direct la cei peste 1,2 milioane de români, beneficairi ai indemnizației minime sociale în plată:

„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.”, preciza ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu: „Vor avea o creștere semnificativă a pensiilor”

Pe lângă veștile pentru bătrânii cu venituri sub 1.800 de lei, Simona Bucura Oprescu a mai făcut precizările necesare pentru cei care vor avea până la 80% creșteri la pensii, spunând că „cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.”

„Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri.

În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a confirmat ministrul.

Rămâne, așadar, să așteptăm luna septembrie și să vedem, concret, dacă aceste pensii vor crește și care vor fi sumele reale pe care statul le va plăti acestor categorii sociale.