Se vor da amenzi de 5.000 de lei pentru acești șoferi din România. Gafa care se va sancționa drastic, ce proiect este în Parlament

de: Sabina Anastasia
09 02. 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri pentru schimbarea legislației. O gafă pe care unii șoferi o fac în trafic ar putea să fie sancționată drastic. Se vor aplica amenzi de 5.000 de lei, dacă proiectul va primi undă verde. Despre ce este vorba.

ASF cere Parlamentului să modifice legislația RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri pentru schimbarea legislației privind RCA. Unele dintre modificările în cauză au mai fost vehiculate și în anii precedenți, fără să ajungă literă de lege însă. În anul 2024, totul s-ar putea schimba.

Cel târziu până la jumătatea anului 2024, prevederile legislative privind RCA-ul ar putea să sufere modificări. Teoria RCA-ului pe șofer este posibil să se concretizeze într-un proiect de lege, după ce ASF a schimbat definiția Contractului de asigurare RCA.

Te-ar putea interesa și: Cod Rutier 2024. Greșeala care îi va costa pe șoferi 990 de lei. Cresc amenzile

Teoria RCA-ului pe șofer ar putea să se transforme în lege până la mijlocul lui 2024

Teoria RCA-ului pe șofer atrage după sine reducerea primei, dar și aplicarea unor sancțiuni usturătoare, precum și un preț mai mare pentru RCA, în cazul în care autoritățile concluzionează că un autovehicul este șofat de un șofer nedeclarat ca utilizator al său.

Reprezentanții ASF au mai propus, în setul de măsuri ce vor să fie schimbate, și introducerea unor instrumente complet noi care să dea posibilitatea șoferului de a obține o primă cât mai bună. Modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât reducerile să fie mai mari, se află pe lista opțiunilor.

Citește și: Codul Rutier 2024 s-a modificat. Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi

Amenzi de cinci ori mai mari pentru acești șoferi

Printre propunerile făcute de ASF Parlamentului se numără și majorarea sancțiunilor financiare aplicate în cazul șoferilor care circulă fără RCA sau cu RCA suspendat, încercând astfel să crească cuprinderea în asigurare și să responsabilizeze șoferii.

Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei, de la 1.000 lei, cât erau până în prezent. Sancțiunile vor fi aplicate atât proprietarului mașinii verificate în trafic, cât și persoanei care se află la volanul acesteia, în cazul în care este vorba despre persoane diferite.

„Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, arată legea modificată.