De ce se tem bucureștenii de mersul cu transportul în comun

de: Diana Radu
10 02. 2019

Bucureştenii se tem de transportul public în comun. Asta pentru că mulți dintrei ei au fost victimele unei forme de violență. De fapt, cred că toți am trecut măcar o dată printr-o situație neplăcută în autobuz.

Potrivit unui sudiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, organizaţie aflată în subordinea Academiei Române, a scos la iveală faptul că 90% dintre bucureșteni nu se simt în siguranță în mijloacele de transport în comun, conform Libertatea.

Ziua și conflictul

Rezultatele studiului s-au bazat pe chestionarea a 2.000 de locuitori ai Capitalei. Astfel, a reieșit că „88% dintre bucureşteni au avut un sentiment de nesiguranţă în transportul public, 96% au asistat la violenţă verbală între pasageri, iar 72% au fost martori la scene de violenţă verbală între şoferi şi pasageri”, potrivit studiului.

Dintre cei chestionați, un procent uriaș, mai exat 93% au spus că au asistat la certuri între pasagerii fără bilet şi controlori. Însă, problemele bucureștenilor nu se rezumă doar la violența verbală, 57% dintre aceștia au declarat că au fost hărțuiți în transportul public, dar și în stații.

„Victime cad în special femeile. Dacă în cazul sentimentului de nesiguranţă, procentele sunt relativ apropiate la bărbaţi (82%) şi la femei (93%), în cazul agresiunilor lucrurile stau cu mult diferit. Aproape trei sferturi dintre femei spun că au fost hărţuite în mijloacele de transport şi în staţii, pe când la bărbaţi procentul este de numai 39%”, mai arată studiul.

Soluția bucureștenilor

La capitolul îmbunătățirilor condițiilor din transportul public în comun, trei sferturi dintre participanții studiului, au afirmat că sunt de acord ca prețul biletelor să crească. La polul opus, doar 25% sunt de acord ca transportul public să fie gratuit. Iar două treimi dintre aceștia spun şi că dacă transportul public va fi îmbunătățit, vor renunța la mașina personala în favoarea acestuia.