Se taie cheltuielile în Guvern. S-a aprobat ordonanța în urmă cu puțin timp
Încă de anul trecut, cheltuielile guvernului condus de Nicolae Ciucă au pus presiune extrem de mare pe bugetul central. Ca urmare a crizei generalizate, rata inflației a dus la o situație fără precedent, și se punea problema unor tăieri a cheltuielilor la mai toate ministerele și pe aproape toate palierele. Deși premierul declara la un moment dat că nu se pune problema unor diminuări, în cursul acestei zile în ședința de Guvern s-a emis ordonanța care stabilește cu cât se taie cheltuielile în Guvern.
Criza economică, rata inflației, și tăierile bugetare
După perioada de pandemie în care deciziile luate de guvernanții de la acel moment puneau într-un și mai mare pericol bugetul central, a venit o aparentă perioadă de liniște și de potențială redresare economică. Dar, pe 24 februarie 2022, Rusia declanșează invazia în Ucraina, iar războiul avea să dea peste cap toate planurile de redresare economică atât în Europa de Est, cât și în vest, situația generând o nouă criză ecnomică, socială și politică.
România, extrem de aproape de zona de conflict, a primit dur noua criză, iar asta s-a văzut în explozia prețurilor pe toate palierele. De la serviciile oferite de companiile de stat (furnizori de gaze și energie), și până la prețurile alimentelor și a carburanților. Rata inflației a pus, din nou, probleme guvernanților, determinând BNR să ia noi măsuri pentru a stopa inflația, iar ca efect au crescut prețurile.
Vezi și: Criză economică în România?! Ce se întâmplă cu ratele la bănci, propunerea Guvernului
Conform statisticii, rata anuală a inflației din România a încetinit la un minim al ultimelor 13 luni, de 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în luna precedentă, ușor sub previziunile pieței, de 11,5%. Prețurile au avansat într-un ritm mai lent pentru toate componentele principale, produse alimentare, produse nealimentare și servicii, dar datele arată, pe o bază lunară, că prețurile de consum au crescut cu 0,75%, în scădere față de creșterea de 1,01% din martie a.c.
Nicolae Ciucă și scăderile de cheltuieli din Guvern
Spre finalul anului trecut, deja sub presiunea partenerilor de coaliție PSD, care-și doreau cât mai multe refrome de protecție socială, și pe fondul actualei crize, Premierul Ciucă a încercat să echilibreze bugetele ministeriale pentru anul în curs, speranța fiind de a nu fi nevoit să taie nicio cheltuială aferentă.
Situația la acest moment este una extrem de delicată, iar ratingul de țară este într-o continuă scădere, ca urmare a împurmuturilor negarantate luate de Ministerul de Finanțe, a dobânzilor mari, și a imposibilității guvernului de a-și plăti aceste datorii. De altfel cea mai mare datorie, în urma împrumuturilor, avea să o facă fostul ministrul de finanțe, ulterior premier, Florin Cîțu.
Presiunea politică, precum și slaba colectare la buget a datoriilor românilor către stat, l-au determinat pe Ministrul de Finanțe să elaboreze un nou plan de restructurare a cheltuielilor guvernului, plan ce avea să fie anunțat în urmă cu două zile chiar de către premier.
Azi s-a decis o nouă ordonanță! Se taie cheltuielile în Guvern
Deși planul de restrcturare era elaborat la Ministerul de Finanțe, decizia a venit din partea tuturor celor implicați în guvernare, PSD, PNL și UDMR, care alcătuiesc coaliția de guvernare. În urma acestor negocieri și discuții, s-a decis să se reducă cu 10% cheltuielile ministerelor cu bunuri și servicii.
În același timp, o altă decizie în acest sens interzice viitoare achiziționări de mașini și mobilier, cu excepția acelor automobile nepoluante din cadrul Programului Rabla pentru 2023. Deși la începutul anului erau deblocate peste 90.000 de locuri de muncă în sistemul bugetar, decizia de azi suspendă angajările în instituțiile publice.
Conform OUG aprobată în ședința de azi de la Palatul Victoria, sunut exceptate de la această regulă două sectoare, fiind vorba de cheltuielile din sistemul de sănătate și din sistemul de educație, care sunt în deficit grav de personal. În acest caz, excepția spune că cele două sisteme pot angaja personal.
Noua OUG mai prevede, în plus, că actualul număr de locuri de muncă în birourile demnitarilor publici și în cancelariile din administrația publică centrală să fie reduse la jumătate. De cealaltă parte, OUG precizează și decide ca numărul membrilor consiliilor de administrație să fie limitat la două companii, conform comunicatului publicat azi, după terminarea ședinței de Guvern.
Potrivit conținutului OUG, școlile, unitățile sanitare și militare au voie să facă achiziții de produse alimentare românești pentru cantinele lor, respectând reguli clare în acest sens. Tot la capitolul excepții intră și păstrarea sporurilor de doctorat, dar și în acest caz vor exista modificări ulterioare odată cu schimbarea Legii Salarizării, se mai arată în documentul aprobat azi.